Fébel, Hedvig (2018) Ipari melléktermékek felhasználása gazdasági állataink fehérjeellátásának biztosítására. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 67 (4). pp. 254-272. ISSN 0230-1814
|
Text
04ÁTT 2018_4 FINAL r.pdf Download (255kB) | Preview |
Abstract
Világszerte folyamatosan nő a humán táplálkozás, illetve a takarmányozás fehérjeigénye, aminek következtében egyre nagyobb az érdeklődés más fehérjeforrások iránt. A különböző ipari melléktermékek potenciális takarmány-alapanyagként szolgálhatnak a gazdasági állatfajok számára. Egyes élelmiszer alapanyagok, üdítők valamint a bioetanol előállításához a kukoricát eltérő technológiával dolgozzák fel. A kukorica száraz illetve nedves feltárása során különböző melléktermékek (száraz gabonatörköly oldható anyagokkal - DDGS; corn gluten feed - CGF) keletkeznek, amit a takarmányozásban a szója helyettesítésére alapanyagként felhasználhatunk. A biodízel mint megújítható üzemanyag iránti növekvő igény az alapanyagául szolgáló olajos magvak egyre nagyobb területen való termesztését idézte elő. A repcemagból az olaj eltávolítása után keletkező melléktermék a repcepogácsa. A dolgozat a DDGS, a CGF valamint a repcepogácsa kérődző, sertés illetve baromfi takarmányozásában való felhasználásának lehetőségeit és korlátait foglalja össze, kitérve a biztonságosnak tekinthető, javasolt maximális bekeverési arányra.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GT Manners and customs / néprajz, szokások, hagyományok S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 20 Nov 2025 12:05 |
| Last Modified: | 20 Nov 2025 12:05 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229554 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




