REAL

Lehetőségek a takarmányok nyersfehérje tartalmának csökkentésére monogasztrikus állatokban

Dublecz, Károly and Koltay, Ilona and Such, Nikoletta and Dublecz, Fanni and Husvéth, Ferenc and Wágner, László and Péterné Farkas, Eszter and Márton, Alíz and Farkas, Valéria and Palcsu, László (2018) Lehetőségek a takarmányok nyersfehérje tartalmának csökkentésére monogasztrikus állatokban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 67 (4). pp. 273-286. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
05ÁTT 2018_4 FINAL r.pdf

Download (311kB) | Preview

Abstract

A gazdasági állatok fehérje hasznosításának javítása nem csak azért fontos, mert a fehérjetakarmányok a tápok legdrágább komponensei, hanem azért is, mert a többlet fehérje metabolikus rendellenességeket, a bél mikroflóra megváltozását okozza és a nagyobb arányú húgysav és karbamid szintézis miatt többlet energiát is igényel. A nagyobb nitrogén ürítés továbbá nagyobb ammónia emissziót is eredményez. Többfajta lehetőség kínálkozik a fehérje és az aminosav hasznosulás javítására. Ilyen lehetőséget jelent az „ideális fehérje elv” alkalmazása, az emészthető aminosav alapú receptúrázás, alacsony fehérje tartalmú tápok etetése, több hízlalási fázis vagy a fehérje emésztést javító takarmány-kiegészítők alkalmazása. A sertés és a baromfi fajok között lényeges különbségek vannak az aminosavak metabolizmusa tekintetében. Döntően ez a magyarázata annak, hogy a baromfi tápok esetében kisebb mértékben csökkenthető a tápok fehérje szintje a termelési eredmények romlása nélkül. A témához kapcsolódó legújabb irodalmi adatok mellett néhány brojlercsirkékkel és sertésekkel végzett saját kísérlet eredményei is bemutatásra kerülnek.

Item Type: Article
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GT Manners and customs / néprajz, szokások, hagyományok
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 20 Nov 2025 12:08
Last Modified: 20 Nov 2025 12:08
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229555

Actions (login required)

Edit Item Edit Item