REAL

A rovarfehérje, mint a fehérjeellátás új alternatívája

Mézes, Miklós (2018) A rovarfehérje, mint a fehérjeellátás új alternatívája. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 67 (4). pp. 287-296. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
06ÁTT 2018_4 FINAL r.pdf

Download (157kB) | Preview

Abstract

A gazdasági állatok fehérje hasznosításának javítása nem csak azért fontos, mert a fehérjetakarmányok a tápok legdrágább komponensei, hanem azért is, mert a többlet fehérje metabolikus rendellenességeket, a bél mikroflóra megváltozását okozza és a nagyobb arányú húgysav és karbamid szintézis miatt többlet energiát is igényel. A nagyobb nitrogén ürítés továbbá nagyobb ammónia emissziót is eredményez. Többfajta lehetőség kínálkozik a fehérje és az aminosav hasznosulás javítására. Ilyen lehetőséget jelent az „ideális fehérje elv” alkalmazása, az emészthető aminosav alapú receptúrázás, alacsony fehérje tartalmú tápok etetése, több hízlalási fázis vagy a fehérje emésztést javító takarmány-kiegészítők alkalmazása. A sertés és a baromfi fajok között lényeges különbségek vannak az aminosavak metabolizmusa tekintetében. Döntően ez a magyarázata annak, hogy a baromfi tápok esetében kisebb mértékben csökkenthető a tápok fehérje szintje a termelési eredmények romlása nélkül. A témához kapcsolódó legújabb irodalmi adatok mellett néhány brojlercsirkékkel és sertésekkel végzett saját kísérlet eredményei is bemutatásra kerülnek.

Item Type: Article
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GT Manners and customs / néprajz, szokások, hagyományok
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 20 Nov 2025 12:10
Last Modified: 20 Nov 2025 12:10
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229556

Actions (login required)

Edit Item Edit Item