Mézes, Miklós (2018) A rovarfehérje, mint a fehérjeellátás új alternatívája. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 67 (4). pp. 287-296. ISSN 0230-1814
|
Text
06ÁTT 2018_4 FINAL r.pdf Download (157kB) | Preview |
Abstract
A gazdasági állatok fehérje hasznosításának javítása nem csak azért fontos, mert a fehérjetakarmányok a tápok legdrágább komponensei, hanem azért is, mert a többlet fehérje metabolikus rendellenességeket, a bél mikroflóra megváltozását okozza és a nagyobb arányú húgysav és karbamid szintézis miatt többlet energiát is igényel. A nagyobb nitrogén ürítés továbbá nagyobb ammónia emissziót is eredményez. Többfajta lehetőség kínálkozik a fehérje és az aminosav hasznosulás javítására. Ilyen lehetőséget jelent az „ideális fehérje elv” alkalmazása, az emészthető aminosav alapú receptúrázás, alacsony fehérje tartalmú tápok etetése, több hízlalási fázis vagy a fehérje emésztést javító takarmány-kiegészítők alkalmazása. A sertés és a baromfi fajok között lényeges különbségek vannak az aminosavak metabolizmusa tekintetében. Döntően ez a magyarázata annak, hogy a baromfi tápok esetében kisebb mértékben csökkenthető a tápok fehérje szintje a termelési eredmények romlása nélkül. A témához kapcsolódó legújabb irodalmi adatok mellett néhány brojlercsirkékkel és sertésekkel végzett saját kísérlet eredményei is bemutatásra kerülnek.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GT Manners and customs / néprajz, szokások, hagyományok S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 20 Nov 2025 12:10 |
| Last Modified: | 20 Nov 2025 12:10 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229556 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




