Ancsin, Zsolt and Balogh, Krisztián and Erdélyi, Márta and Mézes, Miklós (2020) Kakukkfűolaj-kiegészítés hatása brojlercsirkék néhány termelési, lipid peroxidációs és antioxidáns paraméterére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 69 (1). pp. 17-27. ISSN 0230-1814
|
Text
19_ÁTT 2020_1 FINAL.pdf Download (177kB) | Preview |
Abstract
Szerzők a takarmány kakukkfűolajjal (1 mg/testsúly kg) történő kiegészítésének hatását vizsgálták brojlercsirkékben, a 14. és 42. életnap között. A madarak takarmányfelvételét csoportonként naponta, testsúlyukat egyedileg hetente mérték. Teljes vért, máj- és vesemintát hetente gyűjtöttek, amelyből a lipidperoxidációs folyamatok intenzitását jelző malondialdehid (MDA) koncentrációt, valamint a glutation redox rendszer mennyiségét (redukált glutation (GSH) koncentráció) és aktivitását jelző (glutation-peroxidáz (GPx) aktivitás) paramétereket határozták meg. A takarmány kakukkfűolajjal történt kiegészítésének hatására a 42. napra szignifikáns mértékben nőtt a brojlercsirkék testsúlya. A kiegészítés hatására a lipidperoxidációs folyamatok mértékét jelző MDA koncentráció szignifikáns csökkenését figyelték meg a 28. életnaptól kezdődően a vesében, a 42. napon pedig a májban. Ennek hátterében a kakukkfűolaj-kiegészítés hatására a glutation redox rendszer mennyiségében (szignifikáns mértékben nagyobb GSH koncentráció a májban a 28. életnaptól kezdődően) és aktivitásában (emelkedett GPx aktivitás a májban a 28. és 35. életnapon, valamint a vesében a 42. napon) bekövetkező növekedés állhat.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 24 Nov 2025 05:44 |
| Last Modified: | 24 Nov 2025 05:44 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229726 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




