Mézes, Miklós (2020) Alternatív fehérje- és zsírforrások a halak takarmányozásában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 69 (3). pp. 293-304. ISSN 0230-1814
|
Text
17_ÁTT 2020_3 FINALr.pdf Download (187kB) | Preview |
Abstract
A világ halliszt termelésének csökkenése miatt a haltakarmányozásban is egyre nő az igény olyan alternatív fehérjeforrások iránt, amelyekkel a halliszt hatékonyan helyettesíthető. Az egyéb állati eredetű fehérjék felhasználását az EU szabályozások nagyrészt tiltják, így elsősorban a növényi eredetű fehérjeforrások felhasználása terjed el. Ezek nagy része azonban olyan antinutritív és toxikus anyagokat tartalmaz, amelyek felhasználásukat korlátozza. Így például a szója olyan vegyületeket tartalmaz, amely súlyos bélgyulladást idézhet elő. Az egyéb növényi fehérjék aminosav-összetétele pedig nem elégíti ki a halak szükségletét, így csak aminosav-kiegészítéssel alkalmazhatók. Napjainkban felmerült az egy-sejt fehérjék, valamint a rovarlárvák felhasználásának lehetősége is, de ezek is csak bizonyos megkötésekkel alkalmazhatók. Hasonló a helyzet a zsírforrásokkal is, mert a korábban általánosan alkalmazott halolaj is csak korlátozottan áll rendelkezésre, ezért azt növényi olajokkal, vagy egyéb állati zsírokkal kell helyettesíteni. A halak takarmányainak optimális zsírtartalmára vonatkozóan csak becslések állnak rendelkezésre, de az jól ismert, hogy a halak különösen érzékenyek a többszörösen telítetlen zsírsavak hiányára. A halolajat ebben az esetben egyes növényi olajok mellett tengeri algákkal, valamint rovarokból származó zsírral lehet a leginkább eredményesen helyettesíteni.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 24 Nov 2025 09:02 |
| Last Modified: | 24 Nov 2025 09:04 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229768 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




