REAL

Alternatív fehérje- és zsírforrások a halak takarmányozásában

Mézes, Miklós (2020) Alternatív fehérje- és zsírforrások a halak takarmányozásában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 69 (3). pp. 293-304. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
17_ÁTT 2020_3 FINALr.pdf

Download (187kB) | Preview

Abstract

A világ halliszt termelésének csökkenése miatt a haltakarmányozásban is egyre nő az igény olyan alternatív fehérjeforrások iránt, amelyekkel a halliszt hatékonyan helyettesíthető. Az egyéb állati eredetű fehérjék felhasználását az EU szabályozások nagyrészt tiltják, így elsősorban a növényi eredetű fehérjeforrások felhasználása terjed el. Ezek nagy része azonban olyan antinutritív és toxikus anyagokat tartalmaz, amelyek felhasználásukat korlátozza. Így például a szója olyan vegyületeket tartalmaz, amely súlyos bélgyulladást idézhet elő. Az egyéb növényi fehérjék aminosav-összetétele pedig nem elégíti ki a halak szükségletét, így csak aminosav-kiegészítéssel alkalmazhatók. Napjainkban felmerült az egy-sejt fehérjék, valamint a rovarlárvák felhasználásának lehetősége is, de ezek is csak bizonyos megkötésekkel alkalmazhatók. Hasonló a helyzet a zsírforrásokkal is, mert a korábban általánosan alkalmazott halolaj is csak korlátozottan áll rendelkezésre, ezért azt növényi olajokkal, vagy egyéb állati zsírokkal kell helyettesíteni. A halak takarmányainak optimális zsírtartalmára vonatkozóan csak becslések állnak rendelkezésre, de az jól ismert, hogy a halak különösen érzékenyek a többszörösen telítetlen zsírsavak hiányára. A halolajat ebben az esetben egyes növényi olajok mellett tengeri algákkal, valamint rovarokból származó zsírral lehet a leginkább eredményesen helyettesíteni.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 24 Nov 2025 09:02
Last Modified: 24 Nov 2025 09:04
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229768

Actions (login required)

Edit Item Edit Item