Urbányi, Béla and Kriszt, Balázs and Szoboszlay, Sándor and Kaszab, Edit and Háhn, Judit and Bernáth, Gergely and Csenki-Bakos, Zsolt and Czimmerer, Zsolt and Bock, Illés and Jónás, Gábor and Friedrich, László and Kasza, Gyula and Csenki, Eszter and Izsó, Tekla and Palotás, Péter and Rákoczi, Katalin and Nyirő-Fekete, Brigitta and Micsinai, Adrienn and Zanathy, László (2020) Boldog halak és boldog fogyasztók? - Avagy a happy fish projekt össze foglaló eredményei. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 69 (3). pp. 345-363. ISSN 0230-1814
|
Text
69_ÁTT 2020_3 FINALr.pdf Download (455kB) | Preview |
Abstract
Az Európai Unió tagországainak lakossága által elfogyasztott akvakultúrából és halászatból származó termékek 60%-a import áru. E nagyfokú kereskedelmi kitettség csökkentése érdekében az EU Tengerügyi és Halászati biztosa 2010-ben kijelentette, hogy az import függőséget csökkenteni kell, melynek egyik alapja a tógazdasági, édesvízi haltenyésztés fejlesztése. A tógazdasági haltenyésztés központja a Közép-Kelet-Európai térség, tradicionálisan ez a gazdálkodási módszer termeli meg a térség akvakultúrás termékeinek a 85%-át. Ahhoz, hogy kontrollált, biztonságos és jó minőségű haltermékeket állítson elő a szektor, két kritérium együttes teljesülésére van szükség: 1) ellenőrzött termelési és feldolgozási technológia kidolgozása; 2) olyan halászati termékek előállítása, melyek beltartalmi értéke minősített és lehetőség szerint standardizált. Hazánkban a tógazdasági haltenyésztés földmedrű tavakban folyik. A tenyésztő minimális információval rendelkezik a tótalaj (iszap, üledék, termőtalaj) minőségéről és annak komplexitásáról, valamint a termelőközeg, a víz minőségi jellemzőiről. A megtermelt hal jelentős hányada (közel 85%-a) ponty, melynek húsminősége (állaga, íze) nagymértékben a termelés technológiától, így a termelési alapok (tómeder és vízminőség) milyenségétől függ. Napjainkig nem volt olyan átfogó elemzés, mely tómeder-vízminőség-halhús relációban vizsgálta volna meg a termelés technológia elemeinek hatását a fogyasztó elé kerülő haltermékek vonatkozásában. A projekt lehetőséget nyújt ezen összefüggések feltárására, a termelés során érintett közegek szerves (peszticidek, gyógyszermaradványok) és szervetlen (As, Se, I) szennyezőinek megismerésére, kockázataik kivédésére. A halhús feldolgozási technológiájának (vágás, csomagolás) optimalizálásával, a késztermék tanúsításával (védjegy) olyan modellrendszer jönne létre, mely egyértelműen jelezné az áru élelmiszerbiztonsági követelményeknek való magas szintű megfelelését és kiváló beltartalmi értékét a fogyasztók felé.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 24 Nov 2025 09:14 |
| Last Modified: | 24 Nov 2025 09:14 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229772 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




