REAL

Azonos körülmények között hizlalt Angus X Charolais hízóbikák és üszők hízékonysága és vágóértéke

Holló, Gabriella and Somogyi, Tamás (2021) Azonos körülmények között hizlalt Angus X Charolais hízóbikák és üszők hízékonysága és vágóértéke. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 70 (2). pp. 106-122. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
39_ATT 2021_2_FINALr.pdf

Download (259kB) | Preview

Abstract

A vizsgálat során azonos körülmények között hizlalt angus x charolais hízóbikák (n=10) és üszők (n=16) hizlalási, vágási és csontozási eredményeit hasonlították össze. A bikák vágási súlya 606±26 kg, az üszőké 487±21 kg volt. Várakozásoknak megfelelően a bikák életnapi és hizlalás alatti súlygyarapodása szignifikánsan meghaladta az üszők értékeit (bika: 1650 és 1300 g/nap; üsző: 1410 és 1170 g/nap). A hizlalási időszak végén az ultrahanggal mért in vivo háti faggyúvastagságban viszont nem volt különbség az ivarok között (bika: 1,17±0,24 cm; üsző:1,25±0,14 cm). A bikák szignifikánsan nagyobb vágási kihozatalt (57%) és EUROP izmoltsági pontszámot (9,7) értek el, mint az üszők. A bikák vágott testének színhúsaránya (65%) szignifikánsan nagyobb, mint az üszőké. Az üszők faggyúsabbak voltak, mint a bikák, az üszők vesefaggyú mennyisége, a EUROP faggyússági pontszáma, a CT képen mért háti faggyúvastagsága, a csontozással és CT-vizsgálattal mért faggyútartalma, valamint az üszők húsának intramuszkuláris zsírtartalma is szignifikánsan meghaladta a bikáknál mért értékeket. Az első- és a harmadosztályú húsrészek arányában statisztikailag igazolható különbség volt az ivarok között (bika: 38 és 41%, ill. üsző: 43 és 37%), az első osztályú húsrészek aránya 4,6%-kal kedvezőbb volt az üszőcsoportban. Összeségében megállapítható, hogy az angus x charolais keresztezés során az üszők 500 kg, a bikák 600 kg végsúly fölé hizlalása esetén – különösen az üszők tekintetében - jelentős faggyúsodással kell számolni. Ugyanakkor ez felhívja a figyelmet az angus keresztezés szerepére a speciális fogyasztói igényeket kielégítő, prémium minőségű marhahús elállításban.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 24 Nov 2025 10:45
Last Modified: 24 Nov 2025 11:08
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229806

Actions (login required)

Edit Item Edit Item