Demény, Márton János and Szűcs, Márton and Tőzsér, János (2025) A növendék húsmarhák takarmányhasznosítását befolyásoló biológiai sajátosságok, és szelekciós lehetőségek. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 74 (3). pp. 220-237. ISSN 0230-1814
|
Text
04ÁTT 2025_3.pdf Download (301kB) | Preview |
Abstract
Az állat takarmányhasznosítása a fejlődésben lévő szarvasmarhák esetében (azaz az állat képessége, hogy a legkevesebb takarmányfelvétellel elérje a piaci vagy felnőttkori testtömegét), kulcsfontosságú tényező a húsmarha ágazatban. A takarmányozás tudományterületein hatalmas előrelépést tettek, az állatok átlagos takarmányhasznosítását befolyásoló emésztési sajátosságok megértése terén. A hasonló körülmények között nevelt húsmarháknál a takarmányhasznosítás esetében azonban jelentős az egyedek közötti eltérés, melynek oka még mindig nem teljesen ismert. A tanulmány célja bemutatni a takarmányhasznosításban tapasztalható különbségek biológiai és genetikai hát‐ terét, különös tekintettel a maradék takarmányfelvétel (Residual Feed Intake, RFI) szempontjából fenotipizált növésben lévő húsmarhák esetében
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | növendék húsmarha, takarmányhasznosítás, RFI, biológiai sajátosságok |
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 26 Nov 2025 14:16 |
| Last Modified: | 26 Nov 2025 14:16 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229993 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




