REAL

A növendék húsmarhák takarmányhasznosítását befolyásoló biológiai sajátosságok, és szelekciós lehetőségek

Demény, Márton János and Szűcs, Márton and Tőzsér, János (2025) A növendék húsmarhák takarmányhasznosítását befolyásoló biológiai sajátosságok, és szelekciós lehetőségek. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 74 (3). pp. 220-237. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
04ÁTT 2025_3.pdf

Download (301kB) | Preview

Abstract

Az állat takarmányhasznosítása a fejlődésben lévő szarvasmarhák esetében (azaz az állat képessége, hogy a legkevesebb takarmányfelvétellel elérje a piaci vagy felnőttkori testtömegét), kulcsfontosságú tényező a húsmarha ágazatban. A takarmányozás tudományterületein hatalmas előrelépést tettek, az állatok átlagos takarmányhasznosítását befolyásoló emésztési sajátosságok megértése terén. A hasonló körülmények között nevelt húsmarháknál a takarmányhasznosítás esetében azonban jelentős az egyedek közötti eltérés, melynek oka még mindig nem teljesen ismert. A tanulmány célja bemutatni a takarmányhasznosításban tapasztalható különbségek biológiai és genetikai hát‐ terét, különös tekintettel a maradék takarmányfelvétel (Residual Feed Intake, RFI) szempontjából fenotipizált növésben lévő húsmarhák esetében

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: növendék húsmarha, takarmányhasznosítás, RFI, biológiai sajátosságok
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 26 Nov 2025 14:16
Last Modified: 26 Nov 2025 14:16
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229993

Actions (login required)

Edit Item Edit Item