Harangi, Mariann and Bak, István (2025) Az omega-3 zsírsavak és a halolajkészítmények egészségre gyakorolt hatásai = The health benefits of omega-3 Fatty acids and fish oil supplements. LEGE ARTIS MEDICINAE, 35 (10-11). pp. 509-517. ISSN 0866-4811
|
Text
509-517harangi-O3.pdf - Published Version Restricted to Repository staff only until 14 November 2026. Download (1MB) |
Abstract
A hosszúláncú omega-3 zsírsavak, ezen belül az eikozapentaénsav és a dokoza hexaénsav az emberi szervezet számára esszenciális zsírsavak, melyek legfőbb forrását a zsíros tengeri halak és a tenger gyümölcsei jelentik, valamint az ezek feldolgozásával készült halolajkészítmények. Mivel ezek összetétele és minősége gyakran nem megfelelő, javasolt a patikai forgalomban lévő, ellenőrzött módon előállított omega-3-zsírsav-készítmények alkalmazása. Ezen készítmények cardiovascularis kockázatcsökkentő hatékonyságát számos klinikai vizsgálatban tanulmányozták, azonban csak a vizsgálatok egy részében sikerült előnyös hatásukat igazolni. A legkedvezőbb eredményeket az eikozapentaénsav etil-észter derivátumának, az ikozapentetil statinkezeléssel kombinált, nagy dózisú al kalmazásával érték el a REDUCE-IT vizsgálat során. Az ikozapentetil trigliceridszintcsökkentő, antioxidáns és gyulladásgátló, plakkstabilizáló és endothelfunkciót javító hatásain keresztül képes a szív- és érrendszeri események, valamint a cardiovascularis halálozás kockázatának csökkentésére. Ugyanakkor koleszterinszint-csökkentő ha tással nem rendelkezik, ezért a statinkezelés kiváltására nem alkalmas. E kedvező ha tások felvetik egyéb, elsősorban neurodegeneratív, anyagcsere- és gyulladásos kór képekben való alkalmazását is. Az omega-3-zsírsav-készítmények szerepének, meg felelő dózisának és indikációjának tisztázása céljából további klinikai vizsgálatok elvégzése szükséges. | Long-chain omega-3 fatty acids, including eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid, are essential fatty acids for the human body. Their primary sources are fatty marine fish, seafood, and fish oil supplements made from their processing. Since their composition and quality are often in - adequate, it is recommended to use ome - ga-3 fatty acid supplements that are produced in a controlled manner and available in pharmacies. The cardiovascular risk-re - ducing effectiveness of omega-3 fatty acid supplements has been studied in several clinical trials, but only in some of these studies has been confirmed their beneficial effect. The most favorable outcomes in the REDUCE-IT trial were achieved with highdose administration of the ethyl ester derivative of eicosapentaenoic acid, icosapent ethyl, in combination with statin therapy. Icosapent ethyl, which exerts triglyce ridelowering, antioxidant, anti-inflammatory, plaque-stabilizing, and endothelial function–improving effects, is capable of reducing the risk of cardiovascular events and cardiovascular mortality. However, it does not possess cholesterol-lowering properties and therefore is not suitable as a replacement for statin therapy. These positive ef - fects raise the possibility of its use in other conditions, particularly neurodegenerative, metabolic, and inflammatory disorders. Fur ther clinical trials are necessary to clarify the role, appropriate dosage, and indications of omega-3 fatty acid supplements.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | omega-3 zsírsavak, eikozapentaénsav, dokozahexaénsav, ikozapentetil, halolaj, cardiovascularis betegségek, érelmeszesedés, omega-3 zsírsavak, eikozapentaénsav, dokozahexaénsav, ikozapentetil, halolaj, cardiovascularis betegségek, érelmeszesedés |
| Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | MTMT SWORD |
| Date Deposited: | 01 Dec 2025 14:51 |
| Last Modified: | 01 Dec 2025 14:51 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/230092 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




