REAL

Dielektromos jellemzők jelentősége az iszapkezelés során

Beszédes, Sándor and Kovács, Róbertné and Ludányi, L. and Keszthelyi-Szabó, Gábor and Hodúr, Cecilia (2014) Dielektromos jellemzők jelentősége az iszapkezelés során. In: XXXV. Óvári Tudományos Nap. Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár, pp. 12-17. ISBN 978-963-334-194-0

[img]
Preview
Text
Beszedes_OTN2014_u.pdf

Download (880kB) | Preview

Abstract

Az utóbbi évtizedekben a sz ennyvízkezelésben keletkez ő iszap mennyisége folyamatosan növekszik. Az iszapkezel ési eljárások közö tt egyre inkább el ő térbe kerülnek az energetikai és egyéb hasznosítást lehet ő vé tev ő módszerek. A termikus iszapkezelési eljárásokhoz kapcsolódó kutatás ok egyik legújabb területe a mikrohullámú energiaközlésen alapuló módszerek fejlesztése és hatékonyság-vizsgálata. A munkánk során az élelmiszer ipari iszap alapanyag esetéb en vizsgáltuk a mikrohullámú energiaközlés hatását a biológi ai hasznosítási eljárások el ő kezeléseként. A kutatásunk során az iszapok szerkezeti válto zásainak és a biológiai lebontha tóságának jellemzésére szolgáló mutatóknak a dielektromos jellemz ő kkel való összefüggéseit vizsgáltuk.

Item Type: Book Section
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH540 Ecology / ökológia
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 24 Sep 2015 12:58
Last Modified: 31 Mar 2023 09:42
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/27657

Actions (login required)

Edit Item Edit Item