REAL

Ionos folyadékokban lejátszódó enzimatikus észterezési reakciók vizsgálata integrált rendszerben = Study of enzymatic esterification reactions in ionic liquid media in integrated system

Bélafiné dr. Bakó, Katalin and Gubicza, László (2007) Ionos folyadékokban lejátszódó enzimatikus észterezési reakciók vizsgálata integrált rendszerben = Study of enzymatic esterification reactions in ionic liquid media in integrated system. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
37628_ZJ1.pdf

Download (277kB)

Abstract

Nem konvencionális közegként ionos folyadékokat (zöld oldószereket) alkalmazva vizsgáltunk két enzimkatalitikus reakciót (rövid szénatomszámú alkoholok és savak észterezése valamint a 2-klór-propionsav enantioszelektív észterezése). Megállapítottuk, hogy az ionos folyadék alkalmas megválasztásával növelhető az alkalmazott lipáz enzimek aktivitása, enantioszektivitása és fokozható termikus stabilitása a korábban alkalmazott szerves oldószerekhez képest. A reakciótermékek eltávolítása után az alkalmazott lipáz enzimek az ionos folyadékban visszamaradtak és minimális aktivitás veszteséggel újra felhasználhatók voltak. Az enzimek tulajdonságait legerősebben befolyásoló paraméter a reakcióelegy víztartalma volt. Mivel az észterezési reakció során víz keletkezik, a bioreaktorhoz kapcsolt pervaporációs berendezéssel megoldottuk a reakcióelegy víztartalmának állandó értéken tartását. Az irodalomban elsőként ismertettük az így kialakított integrált rendszert, annak működési paramétereit, az enzimek tulajdonságaira gyakorolt kedvező hatását és a továbblépés lehetséges irányait. | Ionic liquids (green solvents) - as non-conventional media - were applied for investigation of two enzyme catalytic reactions: esterification of short chain alcohols and acids, and enantioselective esterification of 2-chloro-propionic acid. It was found that activity, enantioselectivity and thermo-stability of lipase enzymes could be enhanced - compared to the organic solvents used earlier - by using carefully selected, suitable ionic liquids. Having removed the reaction products, lipase enzymes remained in the ionic liquid and could be reused with a minimal activity lost. The water content of the reaction mixture had the strongest effect on the behaviour of the enzymes. Since water is produced during the esterification reaction, a pervaporation cell was connected to the bioreactor and water content of the reaction mixture was managed to maintain at a constant level. The integrated system constructed was presented as a new, original result in a paper, moreover the operational parameters, the favourable effects on the enzymes and the potential future trends were published, as well.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Műszaki-Kémia
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia
Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 23:55
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/284

Actions (login required)

Edit Item Edit Item