REAL

Acél és öszvérszerkezeti elemek ciklikus viselkedésének kísérleti vizsgálata

Budaházy, Viktor and Rózsás, Árpád and Mayer, Róbert and Vigh, László Gergely (2015) Acél és öszvérszerkezeti elemek ciklikus viselkedésének kísérleti vizsgálata. Acélszerkezetek, 2015 (1. kül). pp. 21-31.

[img] Text
21-31-old-4-cikk.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only

Download (10MB) | Request a copy

Abstract

A HighPerFrame projekt kiemelt célja az extrém terhelésekre mint tűz- és földrengés hatásokra magas teljesítményt mutató szerkezeti rendszer kifejlesztése. A magas szeizmikus teljesítmény eléréséhez elengedhetetlen a lokális duktilitás biztosítás, amely helyes anyagkiválasztást és kapcsolati komponens kialakítást igényel. Cikkünk a lokális duktilitás meghatározásához szükséges kísérleti vizsgálatsorozatot mutatja be. Acél anyag és kapcsolat komponenseken, valamint öszvér nyírt kapcsolati kialakításokon végeztünk kiterjedt statikus és ciklikus kísérletsorozatot. Az eredmények alapján kvalitatíve és kvantitatíve értékeljük az egyes kialakítások viselkedését, javaslatot teszünk a helyes anyagválasztásra és komponens kialakításra. Az eredmények továbbá a fejlett numerikus anyagmodellek és végeselemes modellek kalibrációját is lehetővé teszik.

Item Type: Article
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TA Engineering (General). Civil engineering (General) / általános mérnöki tudományok
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TG Bridge engineering / hídépítés
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TH Building construction / mély-és magasépítés
Depositing User: Dr. László Gergely Vigh
Date Deposited: 28 Sep 2015 08:02
Last Modified: 28 Sep 2015 08:02
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/28524

Actions (login required)

Edit Item Edit Item