REAL

Változó keresztmetszetű acél csarnokszerkezetek optimális tervezése szeizmikus hatásokra

Balogh, Tamás and Vigh, László Gergely (2015) Változó keresztmetszetű acél csarnokszerkezetek optimális tervezése szeizmikus hatásokra. Acélszerkezetek, 2015 (1. kül). pp. 95-106.

[img] Text
95-106-old-12-cikk.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Az európai szabványok bevezetésével a földrengésre való méretezés kiemelt szerepet kapott és főként moderált szeizmicitású területeken gyakorta vezet a szerkezeteink drágulásához. A földrengésre történő méretezés koncepciójában eltér a hagyományos terhekre történő méretezéstől, így a helyes koncepcionális tervezés és az optimális szerkezetkialakítás kérdése újra előtérbe került. Jelen cikkben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék és a Rutin Kft. együttműködésében megvalósult HighPerFrame K+F+I projekt szerkezetoptimálási feladatrészének főbb eredményeit foglaljuk össze acél keretszerkezetek szeizmikus terhekre történő optimális tervezésének vonatkozásában. A szeizmikus hatásokkal szembeni egyenletes megbízhatóság eléréséhez korszerű megbízhatósági analízis alkalmazása elengedhetetlen. Ez és a szerkezet válaszának meghatározása nagyfokú nemlinearitást és összetett optimálási problémát eredményez, amely hagyományos eszközökkel csak jelentős egyszerűsítések mellett végezhető el. A cikk a kidolgozott optimálási eljárást és annak konkrét szerkezetre történő alkalmazását mutatja be, valamint az elvégzett paraméteres vizsgálatok alapján a koncepcionális tervezés kapcsán levonható konklúziókat ismerteti.

Item Type: Article
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TA Engineering (General). Civil engineering (General) / általános mérnöki tudományok
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TG Bridge engineering / hídépítés
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TH Building construction / mély-és magasépítés
Depositing User: Dr. László Gergely Vigh
Date Deposited: 28 Sep 2015 08:17
Last Modified: 28 Sep 2015 08:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/28532

Actions (login required)

Edit Item Edit Item