REAL

Petri-hálók alkalmazása termelési és logisztikai folyamatok modellezésére

Benkő, János (2016) Petri-hálók alkalmazása termelési és logisztikai folyamatok modellezésére. In: Logisztikai Évkönyv. Magyar Logisztikai Egyesület, Budapest, pp. 1-12.

[img]
Preview
Text
Petri_halok_alkalmazasa_termelesi_es_logisztikai_folyamatok_modellezesere_u.pdf

Download (410kB) | Preview

Abstract

A Carl A. Petriről elnevezett Petri hálókat, ismertté válásuk (1964) óta, elsősorban konkurens és párhuzamos rendszerek struktúrájának és szabályozásának tanulmányozására fejlesztették tovább. Az elmúlt évtizedekben a Petri hálókkal kapcsolatban a legtöbb publikáció a kommunikáció protokollok és a számítógépes rendszerek területén jelent meg, azonban a közelmúltban már a gyártási rendszerek területén is széleskörű érdeklődés mutat-kozott irántuk. A tanulmányban a Petri hálók elméletének rövid bevezetése után a műhelyrendszerű és a rugalmas gyártó rendszerek (FMS) modellezésére és elemzésére egyaránt használható alkalmazást mutatunk be. Ezek a hálók jól használhatók gyártási rendszerek működésének tanulmányozására, és olyan fontos információk meghatározását teszik lehetővé, mint a termelékenység, a minimális anyagmozgatógép igény, a gépek ki-használtsága és így tovább.

Item Type: Book Section
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TJ Mechanical engineering and machinery / gépészmérnöki tudományok
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 20 Apr 2016 12:50
Last Modified: 31 Mar 2023 10:07
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/34811

Actions (login required)

Edit Item Edit Item