REAL

Az energiamentes édesítőszerek alkalmazásának hatása klinikai vizsgálatok, in vitro és állatkísérletek eredményei alapján

Szűcs, Zsuzsanna and Ábel, Tatjána and Lengyel, Gabriella (2016) Az energiamentes édesítőszerek alkalmazásának hatása klinikai vizsgálatok, in vitro és állatkísérletek eredményei alapján. Orvosi Hetilap, 157 (Supple). pp. 3-7. ISSN 0030-6002

[img]
Preview
Text
oh.2016.30466.pdf

Download (124kB) | Preview

Abstract

Absztrakt Az energiamentes édesítőszerek fogyasztása az elmúlt néhány évtizedben előtérbe került, mivel az édes ízt kalóriabevitel nélkül képesek biztosítani és ezáltal támogathatják a testtömeg optimális szinten tartását. Ez az előnyös hatás azonban gyakran megkérdőjeleződik, ugyanis az energiamentes édesítőszereket összefüggésbe hozzák az édes íz iránti vágy fenntartásával, illetve fokozásával és az édességek, édes italok túlzott fogyasztásával. A legújabb vizsgálatok azonban nem találtak pozitív összefüggést az energiamentes édesítőszerek használata és az édes íz iránti sóvárgás között. A randomizált kutatások azt igazolták, hogy fogyasztásuk inkább mérsékli, mint emeli a cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását, jótékony hatást fejtenek ki az étrend minőségére és segítik a testtömegkontrollt. Számos, elsősorban sejttenyészeteken végzett, illetve állatkísérletes vizsgálat felveti az energiamentes édesítőszerek jótékony anyagcserehatásait, például a kisebb mértékű ectopiás zsír felszaporodását a máj- és izomszövetben a kontrollcsoporthoz képest. Ezek mellett megfigyelték a fokozott adipogenezis, illetve a csökkent lipolízis kialakulását is. Orv. Hetil., 2016, 157(Szuppl. 1), 3–7.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 13 Jun 2016 10:51
Last Modified: 30 Apr 2017 23:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/35999

Actions (login required)

Edit Item Edit Item