Lugasi, Andrea (2016) Az intenzív édesítőszerek biztonságossága. Orvosi Hetilap, 157 (Supple). pp. 14-28. ISSN 0030-6002
|
Text
oh.2016.30468.pdf Download (238kB) | Preview |
Abstract
Absztrakt Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az energiamentes édesítőszerek, amelyek a vonatkozó európai uniós jogszabály alapján kerülhetnek forgalomba, illetve lehetnek részei élelmiszereinknek. Ugyanakkor egyre-másra látnak napvilágot hírek arról, hogy bizonyos mesterséges intenzív édesítőszerek, köztük is elsősorban az aszpartám, rákkeltő hatással bírnak. Az energiamentes édesítőszerek, mint valamennyi más adalékanyag, kizárólag a közösségi jogszabályokban meghatározott – kockázatbecslést követő – engedélyezés után kerülhetnek fel az engedélyezett anyagok listájára. Ez a lista nemcsak azon élelmiszerek körét határozza meg, amelyekben az adott anyag alkalmazható, hanem a maximálisan felhasználható mennyiséget is megadja. Az Európai Unió élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatbecslését végző hivatala, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority) az újonnan elvégzett tudományos vizsgálatok tükrében rendszeres időközönként újraértékeli a már engedélyezett adalékanyagok biztonságosságát. Mind ez ideig az engedélyezett, intenzív édesítőszerek biztonságos alkalmazhatósága nem vált kétségessé. Orv. Hetil., 2016, 157(Szuppl. 1.), 14–28.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Ágnes Sallai |
Date Deposited: | 13 Jun 2016 10:52 |
Last Modified: | 30 Apr 2017 23:15 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/36001 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |