Vatai, Gyula and Békássy, Sándor and Békássyné dr. Molnár, Erika and Floch, Judit and Jesus Mora, Molina and Koris, András and Márki, Edit and Szabóné Mészáros, Adrienne (2007) Membránszeparációs eljárások elméleti és kísérleti vizsgálata az élelmiszeriparban és környezetvédelemben = Theoretical and experimental investigations of membrane separation process in the food industry and environmental protection. Project Report. OTKA.
|
PDF
37848_ZJ1.pdf Download (59kB) |
Abstract
A kutatás négyéves időszaka alatt 9 témakörben végeztünk kutatásokat és értünk el nemzetközileg is elismert eredményeket: 1. Bor értékes anyagainak besűrítése, 2. Must besűrítése, magas cukortartalmú sűrítmény előállítása, 3. Cukoripari levekből szennyezők eltávolítása, 4. Instant élelmiszertermékek előállítása kávé-extraktumból és homoktövis levéből, 5. Tejsavó komplex feldolgozása, 6. Ivóvízből huminsav és arzén eltávolítása, 7. Növényolajból foszfatidok eltávolítása, 8. Olajos szennyvizek olajmentesítése. 9. Különböző ipari szennyvizek komplex kezelése a maradék csökkentése és a víz újrahasznosítása céljából. Összefoglalásként megállapítható, hogy a kutatás négy éve sikeres volt, mert a témához kapcsolódóan 27 folyóiratcikket publikáltunk (ebből 15 impakt faktoros), 26 előadás anyaga jelent meg teljes terjedelmében a konferencia nyomtatott kiadványaiban, illetve CD-ROM-on, továbbá 56 előadás és poszter anyagának egyoldalas összefoglalója is megjelent a konferenciakiadványokban. A témához kapcsolódóan két PhD értekezés sikeres védése (HU Xianguo, 2002 és MORA MOLINA Jesus, 2003 ) történt meg az elmúlt időszakban, három PhD dolgozat (Koris András, Kiss István, Galambos Ildikó) kísérleti munkái fejeződtek be, amelyek védése 2006-ban várható. Továbbá több mint 20 a témához diplomamunka készült el az elmúlt négy évben. | In the past 4 years of this research project the investigations was carried out in 9 topics: 1. Concentration of valuable components of wine, 2. Concentration of grape juice (must), production of high sugar content concentrate, 3. Removal of non-sugar compounds from sugar industry juices, 4. Production of instant foods from coffee extract and sea buckthorn juice, 5. Complex treatment of whey, 6. Removal of humic substances and arsenic from drinking water sources, 7. Dry degumming of vegetable oils, 8. Separation of oil in water emulsions, 9. Complex treatment of different wastewaters - waste minimisation and water reuse and recycling. On the basis of the results it can be concluded that the research work in the past four years period was succesfull. In the frame of this investigations 27 articles (15 with impact factor) has been published in different journals. 26 presentations were published in the Proceedings of the congresses/conferences and 56 has been published as abstract. Two PhD dissertations were defended in the topics of this research project (HU Xianguo, 2002 and MORA MOLINA Jesus, 2003), and for another 3 (Koris András, Kiss István, Galambos Ildikó) the experimental work has been carried out. More than 20 MSc thesis is related to the topics of this research work.
Item Type: | Monograph (Project Report) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Műszaki-Kémia |
Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia |
Depositing User: | Mr. Andras Holl |
Date Deposited: | 08 May 2009 11:00 |
Last Modified: | 30 Nov 2010 23:22 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/376 |
Actions (login required)
Edit Item |