Buzás, György Miklós (2015) A laktózintoleranciáról: Múlt és jelen – I. rész. Orvosi Hetilap, 156 (38). pp. 1532-1539. ISSN 0030-6002
|
Text
650.2015.30261.pdf Download (116kB) | Preview |
Abstract
Absztrakt A tejcukor-érzékenység a leggyakoribb felszívódási zavar. A szerző a betegség történetének ismertetése után leírja a laktózintolerancia megjelenését a fajfejlődés során, majd vázolja a laktóz biokémiai jellegzetességeit. Az emberi és bakteriális laktáz enzim tulajdonságainak ismertetése után az epidemiológiai részben kitér a kórkép egyenlőtlen földrajzi eloszlására, régebbi és jelenlegi hazai elterjedésére. A felnőttkori laktózintoleranciát a 2. kromoszómán található laktáz gén felett elhelyezkedő MCM6 gén polimorfizmusa okozza: meghatározása polimeráz láncreakcióval lehetséges. A tejcukor-érzékenység extraintestinalis tünetei kevésbé ismertek. Az invazív diagnosztikai módszerek (laktázaktivitás mérése vékonybél-biopsziából, laktóztolerancia-teszt) bár pontosak, átadták helyüket a nem invazív módszereknek: a H<sub>2</sub>-kilégzési teszt arany strandardnak számít. A genetikai tesztet egyre kiterjedtebben használják hazánkban is, és a közeljövőben a metánkilégzési teszt is elérhető lehet. A tejcukor-érzékenység társulhat gyulladásos bélbetegségekkel, lisztérzékenységgel és irritábilis bél szindrómával: meg kell állapítani, hogy létezik-e patogenetikai összefüggés e betegségek között a helyes diéta és terápia megválasztása céljából. Orv. Hetil., 2015, 156(38), 1532–1539.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Ágnes Sallai |
Date Deposited: | 03 Aug 2016 07:53 |
Last Modified: | 30 Sep 2016 23:15 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/38516 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |