REAL

A laktózintoleranciáról: Múlt és jelen – II. rész

Buzás, György Miklós (2015) A laktózintoleranciáról: Múlt és jelen – II. rész. Orvosi Hetilap, 156 (43). pp. 1741-1749. ISSN 0030-6002

[img]
Preview
Text
650.2015.30280.pdf

Download (157kB) | Preview

Abstract

Absztrakt A szerző a laktózintolerancia, a kalcium- és D-vitamin-anyagcsere és az osteoporosis összefüggéseit foglalja össze. A laktózintolerancia egyes betegcsoportokban fokozza az alkar- és csípőtörések kockázatát. Néhány népcsoportban összefüggés van a laktázgén genotípusa és a töréskockázat között. A kalcium- és D-vitamin-pótlás növeli a csontok ásványianyag-mennyiségét, ezért e vitaminok fogyasztása indokolt gyermekeknél, terhességben, a szoptatás alatt, illetve a menopauza után. A tej és tejtermékek fogyasztása növelheti a petefészekrák kockázatát. Finneknél a laktázgén CC genotípusa növelte, brit, spanyol és olasz egyéneknél nem befolyásolta a colorectalis rák kockázatát. Egyéni érzékenység alapján a gyógyszerekben lévő kis mennyiségű (10–750 mg) laktóz is okozhat tüneteket. A közhiedelemmel és a reklámmal ellentétben a kontrollált tanulmányok sem a diéta, sem az enzimpótlás, sem a probiotikumok hatását nem igazolták az evidenciák színvonalán. Mivel elfogadott irányelvek nincsenek, a tejcukor-érzékenység egyénre szabott terápiája választandó. A fokozódó érdeklődés ellenére a laktózintoleranciában még sok ismeretlen tényező hatását kell tovább kutatni. Orv. Hetil., 2015, 156(43), 1741–1749.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 03 Aug 2016 08:02
Last Modified: 31 Oct 2016 00:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/38534

Actions (login required)

Edit Item Edit Item