REAL

Magyarországi közúti hidak szeizmikus viselkedése és károsodáselemzése

Simon, József and Vigh, László Gergely and Horváth, Adrián (2016) Magyarországi közúti hidak szeizmikus viselkedése és károsodáselemzése. In: A BME Hidak és Szerkezetek Tanszék Tudományos Közleményei: Tassi Géza és Orosz Árpád 90 éves. BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke, pp. 89-98.

[img] Text
BME_CIKK_1.pdf - Accepted Version
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Az Eurocode bevezetésével Magyarországon is kötelezővé vált az újonnan épülő vagy megerősítendő hidak földrengési hatásokra való tervezése, ellenőrzése. Az elmúlt évek tervezési tapasztalatai azt mutatják, hogy a földrengési határállapot mértékadó lehet hídjaink jelentős részénél. A meglévő hidak szeizmikus viselkedése nem ismert, azonban az esetleges károsodásuknak komoly anyagi vonzata lehet. A kutatás alapvető célja a hazai közúti hídállomány szeizmikus viselkedésének és a károsodások bekövetkezési valószínűségének vizsgálata. Az eredmények szerint a hazai hídállomány jelentős részét kitevő sűrűbordás vasbeton hidak többségénél a nyírási vasalás nem elégséges, monolit kapcsolatú hidak esetén pedig a kapcsolat tönkremenetele nagy valószínűséggel bekövetkezik egy nagyobb földrengés során. A vizsgálatok alapján egyes hidak a szeizmikus tervezés hiánya, illetve nem optimális szerkezeti rendszer alkalmazása miatt magas kockázati szinttel jellemezhetőek.

Item Type: Book Section
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TA Engineering (General). Civil engineering (General) / általános mérnöki tudományok
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TG Bridge engineering / hídépítés
Depositing User: Dr. László Gergely Vigh
Date Deposited: 04 Oct 2016 18:52
Last Modified: 04 Oct 2016 18:52
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/39995

Actions (login required)

Edit Item Edit Item