REAL

A szolnoki vasúti Tisza-híd próbaterhelése

Kövesdi, Balázs Géza and Dunai, László and Kálló, Miklós and Vigh, László Gergely and Kachichian, Mansour (2016) A szolnoki vasúti Tisza-híd próbaterhelése. In: A BME Hidak és Szerkezetek Tanszék Tudományos Közleményei: Tassi Géza és Orosz Árpád 90 éves. BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke, pp. 295-304.

[img] Text
Szolnokihidprobaterheles_KB_v3.pdf - Accepted Version
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Tanszékünk részt vett az elmúlt évek egyik legnagyobb volumenű vasútfejlesztési munkájában azáltal, hogy mi végezhettük a hazai vasúthálózat egyik legnagyobb jelentőségű hídcsoportjának, a szolnoki vasúti Tisza-hidaknak a statikus és dinamikus próbaterhelését. A hídcsoport próbaterhelése rendkívül összetett folyamat volt, mely egyrészt az építkezés menetének, másrészt a szűkös vágányzári időszakoknak, harmadrészt a sok különböző statikai rendszerű felszerkezetnek volt köszönhető. A szolnoki Tisza-hidak hídcsoportnak összesen 14 db önálló felszerkezete van, melyek mindegyikének elvégeztük a statikus és dinamikus próbaterhelését. A próbaterhelésre két ütemben került sor, először 2014 októberében, majd 2015 januárjában. A jelen cikk a próbaterhelés menetét, a végrehajtott mérések és kiértékelésük stratégiáját, valamint a fontosabb mérési eredményeket mutatja be. A próbaterhelésben a szerzőkön kívül a Tanszékünk jelentős része részt vett, a két mérési ütemben eltérő számú, de mindkét esetben 20 főt meghaladó mérőcsapattal végeztük el a hidak próbaterhelését.

Item Type: Book Section
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TA Engineering (General). Civil engineering (General) / általános mérnöki tudományok
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TG Bridge engineering / hídépítés
Depositing User: Dr. László Gergely Vigh
Date Deposited: 05 Oct 2016 06:28
Last Modified: 27 Sep 2022 08:40
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/39999

Actions (login required)

Edit Item Edit Item