Sarkadi Nagy, Eszter and Bakacs, Márta and Illés, Éva and Nagy, Barbara and Varga, Anita and Kis, Orsolya and Schreiberné Molnár, Erzsébet and Martos, Éva (2017) Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2014. II. A magyar lakosság energia- és makrotápanyag-bevitele | Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – OTÁP2014 II. Energy and macronutrient intake of the Hungarian population. Orvosi Hetilap, 158 (15). pp. 587-597. ISSN 0030-6002
|
Text
650.2017.30718.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Absztrakt: Bevezetés és célkitűzés: A vizsgálat célja a magyar felnőtt lakosság táplálkozási szokásainak, tápanyagbevitelének és ezek időbeli változásainak monitorozása. Módszer: A táplálkozási adatfelvétel háromnapos táplálkozási naplóval történt. A minta a 18 éves és a 18 évesnél idősebb lakosságot reprezentálja nem és életkor szerint. Eredmények: A magyar lakosság táplálkozásában kimutatható a túlzott zsírbevitel (38 E% férfiak, 37 E% nők), ezzel szemben a szénhidrátok energiaaránya túl kevés (45 E% férfiak, 47 E% nők), míg a fehérjebevitel megfelelő. Következtetés: Kedvezőtlen változás a 2009-es táplálkozási vizsgálathoz képest a nők zsír és telített zsírsavak energiaarányának növekedése, és mindkét nem esetén a zöldség-, gyümölcsfogyasztás csökkenése, amely utóbbi magyarázza a rostbevitel csökkenését. A hozzáadott cukor energiaaránya a 2009-es vizsgálathoz képest mindkét nem minden korosztályában növekedést mutat. Így a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére, a hozzáadott cukor és telített zsírsavak energiaarányának csökkentésére fókuszáló beavatkozások szükségesek a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében. Orv. Hetil., 2017, 158(15), 587–597. | Abstract: Introduction and aim: The aim of the study was to assess and monitor the dietary habits and nutrient intake of Hungarian adults. Method: Three-day dietary records were used for dietary assessment, the sample was representative for the Hungarian population aged ≥18ys by gender and age. Results: The mean proportion of energy from fat was higher (men: 38 energy%, women: 37 energy%), that from carbohydrates was lower (men: 45 energy%, women: 47 energy%) than recommended, the protein intake is adequate. Conclusion: Unfavorable change compared to the previous survey in 2009 was the increase of fat and saturated fatty acid energy percent in women, the decrease in fruit and vegetable consumption, which explains the decreased fiber intake. An increasing trend in added sugar energy percent in each age groups of both genders was observed compared to 2009. Interventions focusing on the promotion of fruit and vegetable consumption and decreasing of saturated fat and added sugar intake are needed. Orv. Hetil., 2017, 158(15), 587–597.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Ágnes Sallai |
Date Deposited: | 18 Apr 2017 07:00 |
Last Modified: | 30 Apr 2018 23:15 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/51383 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |