REAL

A kritikus állapotú betegek táplálása | Nutrition in critical illness

Ökrös, Ilona (2014) A kritikus állapotú betegek táplálása | Nutrition in critical illness. Orvosi Hetilap, 155 (51). pp. 2048-2053. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2014.29999.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 December 2034.

Download (103kB)

Abstract

A kritikus állapotú beteg tartósan, gyakran heteken át nem képes önállóan táplálkozni. Az akut szakaszban súlyos fehérje-energia malnutritio alakul ki, ami progresszív izomgyengeséggel jár és hosszabb lélegeztetési, intenzív osztályos és kórházi tartózkodást jelent. A metabolikus folyamatok ismeretében meg kell határozni az energia- és fehérjebevitel célértékeit, ellenőrizni kell ezek teljesülését. Az enteralis táplálás elsődlegesen javasolt, az emésztőrendszer toleranciazavara miatt azonban gyakran parenteralis kiegészítés szükséges. Úgy tűnik azonban, nincs előnye a korai, egy héten belül kezdett parenteralis kiegészítésnek. Szakértői vélemények szerint a fehérjecélérték növelése mérsékelheti az izomvesztést. Ugyancsak további vizsgálatok szükségesek az immunnutríció, a zsírsavak és a mikrotápanyagok hatására vonatkozóan. Orv. Hetil., 2014, 155(51), 2048–2053. | Critically ill patients are often unable to eat by themselves over a long period of time, sometimes for weeks. In the acute phase, serious protein-energy malnutrition may develop with progressive muscle weakness, which may result in assisted respiration of longer duration as well as longer stay in intensive care unit and hospital. In view of the metabolic processes, energy and protein intake targets should be defined and the performance of metabolism should be monitored. Enteral nutrition is primarily recommended. However, parenteral supplementation is often necessary because of the disrupted tolerance levels of the gastrointestinal system. Apparently, an early parenteral supplementation started within a week would be of no benefit. Some experts believe that muscle loss can be reduced by increased target levels of protein. Further studies are needed on the effect of immune system feeding, fatty acids and micronutrients. Orv. Hetil., 2014, 155(51), 2048–2053.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 30 Aug 2017 08:24
Last Modified: 30 Aug 2017 08:24
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/54429

Actions (login required)

Edit Item Edit Item