REAL

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat - OTÁP2009 : II. A magyar lakosság energia- és makrotápanyag-bevitele = Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – The OTAP2009 study : II. Energy and Macronutrient Intake of the Hungarian Population

Sarkadi Nagy, Eszter and Bakacs, Márta and Illés, Éva and Zentai, Andrea and Lugasi, Andrea and Martos, Éva (2012) Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat - OTÁP2009 : II. A magyar lakosság energia- és makrotápanyag-bevitele = Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – The OTAP2009 study : II. Energy and Macronutrient Intake of the Hungarian Population. ORVOSI HETILAP, 153 (27). pp. 1057-1067. ISSN 0030-6002 (nyomtatott); 1788-6120 (elektronikus)

[img] Text
oh.2012.29376.pdf
Restricted to Repository staff only until 1 July 2032.

Download (222kB)

Abstract

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2009 a negyedik az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által vezetett országos táplálkozási vizsgálatok sorában. Célok: A vizsgálat célja időszerű és meg�bízható adatok biztosítása a magyar felnőtt lakosság energia- és tápanyagbeviteléről, táplálkozási szokásairól. Módszerek: Az energia- és tápanyagbevitel meghatározása a 18 év feletti lakosság korra és nemre reprezentatív mintájának háromnapos, három lépcsőben ellenőrzött táplálkozási naplója alapján történt. Eredmények: A magyar lakosság táplálkozásában a bevitt energia túl nagy százalékát adják a zsírok (39 E% férfiak, 36 E% nők), ezzel szemben a szénhidrátok energiaaránya túl kevés (45 E% férfiak, 48 E% nők), a fehérje energiaaránya (15 E% férfiak, 15 E% nők) azonban megfelel az ajánlásoknak. Kedvező, hogy a 2003–2004-es felméréshez képest a férfiak rostbevitele nőtt. Kedvezőtlen, hogy a férfiak koleszterinbevitele és mindkét nemnél a telített zsírsavak energiaaránya túl nagy. Következtetések: A táplálkozási kockázati tényezők csökkentése feltétlenül hozzájárulna a táplálkozásfüggő betegségek morbiditási és mortalitási arányainak javulásához. The Hungarian Diet and Nutritional Status Survey is the fourth in the row of the Hungarian national dietary surveys conducted by the Institute for Food and Nutrition Science. Aims: The present study was performed to provide valid, up-to-date data on energy and nutrient intakes and dietary habits of the Hungarian adult population. Methods: The energy and nutrient intakes were calculated on validated three-day dietary records of a representative sample by age and gender of the Hungarian population aged ≥18 ys. Results: The energy percentage of fat was too high (39 E% for men and 36 E% for women), that of carbohydrate was too low (45 E% for men and 48 E% for women), whereas that of protein met the recommendation (15 E% for men and 15 E% for women). Conclusions: Reduction of the nutritional risk factors would greatly reduce the mortality and morbidity rates of nutrition-related diseases.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Uncontrolled Keywords: reprezentatív táplálkozási vizsgálat, energia, zsír, telített zsírsav, szénhidrát; representative dietary survey, energy, fat, saturated fatty acids, carbohydrate
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 07 Oct 2021 13:06
Last Modified: 07 Oct 2021 13:06
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/76251

Actions (login required)

Edit Item Edit Item