REAL

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009 : III. A magyar lakosság vitaminbevitele = Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – The OTAP2009 Study : III. Vitamin Intake of the Hungarian Population

Lugasi, Andrea and Bakacs, Márta and Zentai, Andrea and Kovács, Viktória Anna and Martos, Éva (2012) Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009 : III. A magyar lakosság vitaminbevitele = Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – The OTAP2009 Study : III. Vitamin Intake of the Hungarian Population. ORVOSI HETILAP, 153 (28). pp. 1106-1117. ISSN 0030-6002 (nyomtatott); 1788-6120 (elektronikus)

[img] Text
oh.2012.29377.pdf
Restricted to Repository staff only until 1 July 2032.

Download (164kB)

Abstract

Az egészség megőrzésének nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő vitaminbevitel. Célkitűzés és módszer: Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2009 (OTÁP2009) – kapcsolódva az Európai Lakossági Egészségfelméréshez – a lakosság táplálkozási szokásait vizsgálta. A dolgozatban a szerzők a hazai lakosság vitaminbevitelének adatait ismertetik. Eredmények: A férfiak esetében valamennyi vízoldékony vitamin, továbbá a D- és az E-vitamin bevitele szignifikánsan nagyobb volt, mint a nőké. Kedvező jelenségként férfiak és nők esetében is a korábbi adatokhoz viszonyított megnövekedett β-karotin- és C-vitamin-bevitelt észleltek. A hazai lakosság C-, B1-, B2-, B6- és B12-vitamin-, valamint niacinbevitele mindkét nem esetében megfelelt a hazai ajánlásoknak. A D-vitamin és a folát esetében kritikusan alacsony volt a bevitel, különösen idősebbekben, főként a D-vitamin esetében. Hasonlóan hiányos volt a hazai táplálkozás biotinban és pantoténsavban is, mindkét nemnél. Következtetések: A megfelelő vitaminellátottság fenntartásához és a vitaminhiány megelőzéséhez elengedhetetlen a változatos táplálkozás, a lakosság tájékoztatása az egészséges táplálkozás irányelveiről és az egészséges élelmiszer-választék elérhetővé tétele. For the healthy status the adequate intake of vitamins is essential. Aim and method: The Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – joining to the European Health Interview Survey – studied the dietary habits of the Hungarian population. This work presents the vitamins intake. Results: The intake of all water soluble vitamins, vitamin E and D were significantly higher in men than in women. Favourable phenomena were the increased β-carotene and vitamin C intakes in men and women compared to the earlier data. Intakes of vitamin C, B1-, B2-, B6- and B12, and niacin meet the recommendations. Crucially low intakes of vitamin D and folate were calculated in both genders, particularly in the elders, mainly in case of vitamin D. Imperfect intakes of panthotenic acid and biotin were also observed. Conclusions: For maintaining the adequate vitamin supply and for prevention of vitamin deficiency, diversified nutrition, information of the population on the basic principles of healthy nutrition and availability of healthy food are essential.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Uncontrolled Keywords: táplálkozási felmérés, zsíroldékony vitaminok, vízoldékony vitaminok; nutrition survey, lipid soluble vitamins, water soluble vitamins
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 07 Oct 2021 13:25
Last Modified: 07 Oct 2021 13:25
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/76252

Actions (login required)

Edit Item Edit Item