Martos, Éva and Bakacs, Márta and Sarkadi-Nagy, Eszter and Ráczkevy, Tímea and Zentai, Andrea and Baldauf, Zsolt and Illés, Éva and Lugasi, Andrea (2012) Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009 : IV. A magyar lakosság makroelem-bevitele = Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – The OTAP2009 Study : IV. Macroelement Intake of the Hungarian Population. ORVOSI HETILAP, 153 (29). pp. 1132-1141. ISSN 0030-6002 (nyomtatott); 1788-6120 (elektronikus)
![]() |
Text
oh.2012.29378.pdf Restricted to Repository staff only until 31 July 2032. Download (193kB) |
Abstract
Az egészséges táplálkozás egyik fontos tényezője a megfelelő ásványianyag-bevitel. Célkitűzés és módszer: Az Országos Táplálkozás-és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2009 (OTÁP2009) – kapcsolódva az Európai Lakossági Egészségfelméréshez – a lakosság táplálkozási szokásait vizsgálta. Jelen közlemény a makroelem-beviteli adatokat mutatja be. Eredmények: A magyar lakosság sóbevitele kiemelkedően magas (férfiak 17,2 g, nők 12,0 g), káliumbevitele azonban elmarad az ajánlástól, ezek együttesen növelik a szív- és érrendszeri betegségek, ezen belül a magas vérnyomás kockázatát. A kalciumbevitel a legfiatalabb férfi korosztály kivételével nem éri el az ajánlott értéket, a legidősebb korcsoport mindkét nemben jelentősen veszélyeztetett ebből a szempontból. A magnéziumbevitel megfelel az ajánlásoknak, a foszforbevitel az ajánlottnak csaknem kétszerese. Következtetések: A makroelemek vonatkozásában legnagyobb közegészségügyi kockázata a kiemelkedően nagy nátrium- (só-) bevitelnek van. A lakossági sóbevitel csökkentését célzó STOP SÓ! Nemzeti Sócsökkentő Program végrehajtása, a feldolgozott élelmiszerek sótartalmának csökkentése és a lakosság felvilágosítása a sóbevitel kedvező irányú változását, ezzel a népegészségügyi helyzet javulását eredményezi. The adequate intake of minerals is basically important for healthy nutrition. Aim and method: The Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – joining to the European Health Interview Survey – studied the dietary habits of the Hungarian population. The present publication describes the macroelement intake. Results: The salt intake is unusually high (17.2 g in men and 12.0 g in women), the potassium intake remains well below the recommendation. These factors substantially increase the risk of cardiovascular diseases including high blood-pressure. The calcium intake stays below the recommendation except in the youngest males, the oldest men and women are at risk from this point of view. While magnesium intake suited the recommendation, the intake of phosphorus exceeded it twice. Conclusions: Focusing on marcroelements, high sodium/salt intake represents the highest public health risk. The implementation of STOP SALT! National Salt Reducing Programme, i.e. decrease the salt content of processed food and provide proper information to the population about excessive salt consumption, should result in a beneficial change of salt intake and ameliorate the public health conditions.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Együttműködési megállapodás alapján archiválva |
Uncontrolled Keywords: | reprezentatív táplálkozási vizsgálat, nátrium, só, kálium, kalcium; representative dietary survey, sodium, salt, potassium, calcium |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Violetta Baliga |
Date Deposited: | 08 Jul 2021 12:28 |
Last Modified: | 08 Jul 2021 12:28 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/76336 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |