Szabó, György and Keller, Éva and Szabó, Gergely and Lengyel, Gabriella and Fehér, János (2008) A szénhidrátszegény transzferrinszint testépítőknél megemelkedik = The level of carbohydrate-deficient transferrin is highly increased in bodybuilders. Orvosi Hetilap, 149 (44). pp. 2087-2090. ISSN 0030-6002
|
Text
oh.2008.28487.pdf Restricted to Repository staff only until 30 November 2028. Download (80kB) |
Abstract
A szénhidrátszegény transzferrin (CDT: carbohydrate-deficient transferrin) meghatározása a napi 60 g-nál több alkoholt fogyasztók körében volt használatos, elsősorban biztosítás-orvostani szempontok miatt, mivel a szintje 2-3 héttel a fogyasztás befejezése után is informatív értékű. Célkitűzés: A vegyszerek, gyógyszerek vagy táplálékkiegészítők és úgynevezett proteinek nem rendeltetésszerű használata esetén a CDT% szintjére vonatkozóan nincs sok információ a szakirodalomban, ezért eseteinket bemutatásra érdemesnek tartjuk. Esetismertetés: A bodybuilderek CDT%-értéke mindhárom esetben, nem orvosi utasításra, hanem önként, laikus módon használt szerek, gyógyszerek, élelmiszerek fogyasztása után – alkoholt nem fogyasztván –, lényeges emelkedést mutatott. Következtetés: Mivel mindhárom bodybuilder egyébként egészséges, alkoholt nem fogyaszt, munkahelyén vegyszerrel nem kerül kapcsolatba, feltételezésünk szerint csak az általuk szedett, forgalomban lévő testépítő anyagok hatására mutathatnak emelkedett CDT%-szintet. | Up to now, the measurement of carbohydrate-deficient transferrin (CDT) has been used in persons with a regular alcohol consumption of >60 g/day; primarily due to aspects of insurance medicine, as its levels have an informative value even at 2 to 3 weeks after the discontinuation of consumption. Objective: In the literature concerning % CDT levels in individuals who used chemicals, medical drugs, food supplements and muscle-tissue increasing drugs there is scarce information, therefore these cases in this paper deserve interest. Case reports: The authors demonstrate the history and laboratory results of three cases. All of them were ethanol abstinent and they had used protein-containing food supplements for one or two months. The measurement of the % CDT showed elevated values. Conclusion: All the three bodybuilder individuals are healthy, alcohol abstinent. They had consumed muscle-tissue increasing food supplement for one or two months. The authors consider these high CDT values as consequences of an injury caused by exposition to the protein increasing food supplements.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Additional Information: | Együttműködési megállapodás alapján archiválva |
| Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
| Depositing User: | Violetta Baliga |
| Date Deposited: | 10 Feb 2019 13:12 |
| Last Modified: | 10 Feb 2019 13:12 |
| URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/76534 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




