Lugasi, Andrea and Horacsek, Márta and Martos, Éva (2010) Étrend-kiegészítők a hazai piacon: a termékek forgalmazását, összetételét meghatározó jogszabályi előírások = Food supplements on the Hungarian market. Regulations of marketing and composition of the products. Orvosi Hetilap, 151 (39). pp. 1563-1572. ISSN 0030-6002
![]() |
Text
oh.2010.28958.pdf Restricted to Repository staff only until 30 September 2030. Download (296kB) |
Abstract
Az étrend-kiegészítők a jelenlegi jogi szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek célja a hagyományos étrend kiegészítése. Az étrend-kiegészítők koncentráltan tartalmaznak tápanyagokat, köztük vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. Hazánkban az étrend-kiegészítők forgalmazása az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta nem előzetes engedélyezéshez kötött; a forgalmazónak legkésőbb a piacra helyezés napján az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél kell bejelenteni a terméket, amely ezzel egy időben forgalomba kerülhet. A termékek forgalmazását, összetételét, jelölését, azaz a címkén megjelenő információkat számos jogszabály, előírás határozza meg, ugyanakkor bizonyos területeken a közösségi szinten harmonizált rendeletek hiánya jelentős problémákat okoz. A tanulmány első részében az étrend-kiegészítők forgalmazását, összetételét befolyásoló jogszabályok kerülnek bemutatásra, míg a második rész fő célja az összetevők táplálkozás-élettani értékelési folyamatának, valamint az étrend-kiegészítők táplálkozásban betöltött szerepének bemutatása. Orv. Hetil., 2010, 39, 1563–1572. | According to recent legislation, food supplements are foodstuffs with the purpose of supplementing normal diet. Food supplements are concentrated sources of nutrients such as vitamins and minerals and other substances with a physiological or nutritional effect. In Hungary, marketing of food supplements has not been bound to pre-market authorization since joining to the European Union. The food business operator, who is responsible for production or distribution of the product, must notify it at National Institute for Food and Nutrition Science latest at the time when the product has been placed on the market and it can be distributed simultaneously. Distribution, ingredients, and all those information which appear on the label are determined by numerous regulations and prescriptions but at the same time the lack of harmonized legislation at certain places may cause a lot of problems on Community level. The first part of the study shows the laws and regulations influencing the distribution and ingredients of food supplements, while the main target of the second part is to introduce the evaluation process of components from nutritional and physiological point of view, and the role played by the food supplements in nutrition. Orv. Hetil., 2010, 39, 1563–1572.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Együttműködési megállapodás alapján archiválva |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Violetta Baliga |
Date Deposited: | 04 Jan 2019 08:23 |
Last Modified: | 04 Jan 2019 08:23 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/76674 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |