Lugasi, Andrea and Horacsek, Márta and Martos, Éva (2010) Étrend-kiegészítők a hazai piacon: az összetevők táplálkozás-élettani értékelése, előnyök és kockázatok; az étrend-kiegészítők szerepe a táplálkozásban = Food supplements on the domestic market in Hungary. Nutritional assessment of the ingredients, risks and benefits, the role of food supplements in human nutrition. Orvosi Hetilap, 151 (48). pp. 1964-1975. ISSN 0030-6002
Text
oh.2010.28959.pdf Restricted to Repository staff only until 30 November 2030. Download (240kB) |
Abstract
Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek koncentráltan tartalmaznak tápanyagokat, köztük vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb élettani vagy táplálkozási hatással rendelkező anyagokat. Hazánkban az étrend-kiegészítőket az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta előzetes engedélyezés nélkül, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél tett bejelentéssel egy időben piacra lehet helyezni. A termékek forgalmazását, összetételét, jelölését, a fogyasztó felé történő kommunikációját számos jogszabály határozza meg, ugyanakkor bizonyos területeken, a közösségi szinten harmonizált rendeletek hiánya jelentős problémákat okozhat. A tanulmány második részében (első rész: Orv. Hetil., 2010, 39, 1563–1572.) az étrend-kiegészítőkben előforduló összetevők táplálkozás-élettani értékelésének folyamata, a felmerülő közegészségügyi problémák, valamint az étrend-kiegészítők táplálkozásban betöltött szerepének bemutatására kerül sor. Orv. Hetil., 2010, 48, 1964–1975. | Food supplements are foods that are concentrated sources of nutrients such as vitamins and minerals and other substances with a physiological or nutritional effect. Since joining to the European Union, the distribution of food supplements in Hungary has not been bound to pre-market authorisation; products can be placed to the market after a formal notification at the National Institute for Food and Nutrition Science. Distribution, ingredients, and all information on the label are determined by numerous regulations but at the same time, the lack of harmonized legislation at Community level may cause a lot of problems. In the second part of the review authors introduce the evaluation process of components from the point of view of nutritional and physiological effects and the possible role of food supplements in human nutrition. Orv. Hetil., 2010, 48, 1964–1975.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Együttműködési megállapodás alapján archiválva |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Violetta Baliga |
Date Deposited: | 04 Jan 2019 08:29 |
Last Modified: | 04 Jan 2019 08:29 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/76675 |
Actions (login required)
Edit Item |