REAL

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak az atherosclerosis megelőzésében = Cardioprotective role of omega-3 polyunsaturated fatty acids

Varga, Zsuzsa (2008) Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak az atherosclerosis megelőzésében = Cardioprotective role of omega-3 polyunsaturated fatty acids. Orvosi Hetilap, 149 (14). pp. 627-637. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2008.28296.pdf
Restricted to Repository staff only until 30 April 2028.

Download (397kB)

Abstract

A tengeri halakban található omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, mint az eikozapentaénsav és dokozahexaénsav, vagy a bizonyos növényi olajokban található α-linolénsav cardioprotectiv hatását primer és szekunder prevenciós tanulmányok igazolják. Ez arra vezethető vissza, hogy az omega-3 zsírsavak kedvező irányban befolyásolják az atherosclerosis kockázati tényezőinek többségét. Csökkentik a szérumtriglicerid és a VLDL szintjét, mérsékelten emelik a HDL mennyiségét, vérnyomáscsökkentő, antitrombotikus és antiaggregációs hatásúak, amit részben az okoz, hogy az omega-3 zsírsavak kompetícióba lépnek az arachidonsav ciklus enzimjeiért, gátolva ezzel az aggregációs (tromboxán-A <sub>2</sub> ) vagy proinflammatoricus (leukotrién-B <sub>4</sub> ) eikozanoid-szintézist. Másrészt transzkripciós szinten gátolják a nukleáris faktor-κB és a szterol-receptor elementkötő protein-1c aktivációját, melyek további olyan elemek aktiválódását befolyásolják, amelyek proinflammatoricus citokinek, adhéziós molekulák és szelektinek képződésében vagy a triglicerid szintézisében (pl. hepaticus nuclear faktor-4α, farnesol-X-receptor, peroxiszómaproliferátor-aktivált receptor) kulcsfontosságúak. Mindezek alapján étrendünk omega-3 zsírsavakkal történő kiegészítése primer és szekunder prevencióban egyaránt ajánlatos. | Cardioprotective action of omega-3 polyunsaturated fatty acids such as eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid in fish and α-linolenic acid in plants was demonstrated in primary and secondary clinical trials. Fish oil therapy causes a marked decrease in serum triacylglycerol and very low density lipoprotein levels and increases moderately high density lipoprotein levels without any adverse effects. Omega-3 fatty acids decrease slightly, but significantly blood pressure, enhance endothelial function, they have anti-aggregator, anti-thrombotic and anti-inflammatory effects as well. These beneficial effects are in connection with modification of gene transcription levels of some key molecules such as nuclear factor-κB and sterol element binding receptor protein-1c, which regulate for example expression of adhesion molecules or several receptors involved in triglyceride synthesis (hepatocyte X receptor, hepatocyte nuclear factor 4α, farnesol X receptor, and peroxisome proliferator-activated receptors). On the basis of these observations, the supplementation of the diet with omega-3 fatty acids (fish, fish oil, linseed, and linseed oil or canola oil) is advisable in primary and secondary prevention.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 13 Nov 2018 10:28
Last Modified: 13 Nov 2018 10:28
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/76933

Actions (login required)

Edit Item Edit Item