Blázovics, Anna (2009) A szabad gyököktől a táplálkozás tudományáig = From free radicals to science of nutrition. Orvosi Hetilap, 150 (2). pp. 53-63. ISSN 0030-6002
![]() |
Text
oh.2009.28528.pdf Restricted to Repository staff only until 31 January 2029. Download (135kB) |
Abstract
A szabadgyök-kutatás évtizedei alatt egyre közelebb kerültünk ahhoz a felismeréshez, hogy a szervezet szabad gyök–antioxidáns egyensúlyát alapvetően a genetikai háttér és a környezet határozza meg. A Janus-arcú oxigén-szabadgyökök a szignáltranszdukciós utak szekunder hírvivői és egyben a sejtek citotoxikus ágensei is. A szignáltranszdukciós fehérjék mérsékelt oxidációs hatásokra és fémionokra történő aktivációja még nem eléggé ismert. A szignáltranszdukció aktivátorai és inhibitorai közötti molekuláris mechanizmusok finoman kontrolláltak. A sejtek antioxidáns–prooxidáns egyensúlya visszavezethető a szabad szulfhidrilcsoportok és a diszulfidhidak koncentrációviszonyára. Az esszenciális és toxikus fémionok, valamint a szelén egyaránt szerepet játszanak a redox-homeosztázisban. Az egészséges szövetek bővelkednek antioxidánsokban, ezáltal biztosítják a szervezet szabad gyökökkel szembeni védelmét. A táplálékkal felvett antioxidáns vegyületek, mint például az A-, C-, E-vitaminok, polifenolok, antocianinok, flavonoidok, izotiocianátok és más bioaktív molekulák eredeti molekulaformájukban és derivátumaikban is képesek befolyásolni a redoxifolyamatokat. Napjaink molekuláris biológai kutatásainak eredményeképpen egyre több, táplálékkal felvehető vegyületről, illetve azok metabolitjairól bizonyosodik be, hogy génszinten is kifejtik hatásukat. | During the decades of free radical research, we came ever closer to the knowledge that the free radical–antioxidant balance of the organs is modified fundamentally by the genetic background and surroundings. Janus-face oxygen free radicals are the secunder messengers of signal transduction routes and simultaneously they are cytotoxic agents of cells. The activation of signal transduction proteins by moderate oxidation effects and metal ions is not fairly known yet. The molecular mechanism between activators and inhibitors of signal transduction is controlled in a fine way. The balance of antioxidant–prooxidant levels of the cells can go back to the concentration relation of sulfhydril groups and disulfid bridges. Essential and toxic metal ions and selen can play an important role in the redox homeostasis. Healthy tissues have many antioxidants, hereby they ensure the protection of the organs against free radicals. Alimentary antioxidants such as vitamin A, C and E, polyphenols, anthocyanins, flavonoids, isothiocyanates and other bioactive molecules in their natural molecular stucture and derivates are able to influence the redox reactions. In our days more and more molecules from foods, or their metabolites are verified to act on genes based on the results of molecular biological research.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Együttműködési megállapodás alapján archiválva |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Violetta Baliga |
Date Deposited: | 24 Aug 2018 09:40 |
Last Modified: | 24 Aug 2018 09:40 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/77148 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |