REAL

A hemoglobin-A1c-meghatározás analitikai problémái és az eredményközlés gondjai = Analytical problems in determination of hemoglobin A1c and the different ways of its interpretation

Góth, László (2009) A hemoglobin-A1c-meghatározás analitikai problémái és az eredményközlés gondjai = Analytical problems in determination of hemoglobin A1c and the different ways of its interpretation. Orvosi Hetilap, 150 (16). pp. 747-751. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2009.28603.pdf
Restricted to Repository staff only until 30 April 2029.

Download (97kB)

Abstract

A glikált proteinek a glükóz és a fehérjék aminosava között lejátszódó nem enzimatikus reakció termékei. A hemoglobin-A <sub>1c</sub> a glükóz és a hemoglobin mindkét béta-láncának N-terminális valinja közötti reakció eredményeként képződik, és a koncentrációja a vörösvértestek életidejének és a vér glükózkoncentrációjának függvénye. Az utóbbinak tulajdoníthatóan az előző 6–8 hét integráltglükóz-koncentrációját jelzi. A HbA <sub>1c</sub> -t a glykaemia hosszabb távú monitorozására alkalmas, valamint a diabetes komplikációinak kockázati tényezőjeként is szolgál. A HbA <sub>1c</sub> -mérési eredmény az előzőkön túlmenően függ még a vér egyéb szénhidrátjaitól és más alkotóitól, a meghatározási módszertől, illetve annak kalibrálási módjától. Nemzetközi társaságok (IFCC, ADA) dolgoztak ki ajánlásokat (NGSP, DDCT, IFCC) a HbA <sub>1c</sub> -meghatározás standardizálására. Az eredmény megadására javasolja az NGSP a százalékot (g HbA <sub>1c</sub> /g hemoglobin) és az IFCC az SI egységet (mmol HbA <sub>1c</sub> /mol HbA). Több közleményben található olyan statisztikai módszerrel meghatározott egyenlet, amelynek segítségével a HbA <sub>1c</sub> -ből az előző 6–8 hét átlagos glükózkoncentrációja (eADAG) megbecsülhető. Az eljárás klinikai relevanciáját több szerző még nem látja teljesen megalapozottnak. | Glycated proteins are formed during the nonenzymatic reaction of glucose and amino groups of proteins. Hemoglobin A <sub>1c</sub> is formed by the condensation of glucose with the N-terminal valine residue of each beta-chain of hemoglobin A. The amount of glycated hemoglobin in blood depends on both life-span of red blood cells and blood glucose concentration. As the rate of formation of hemoglobin A <sub>1c</sub> is directly proportional to the concentration of glucose in the blood, it represent the integrated values for glucose over the preceding 6 to 8 weeks. Hemoglobin A <sub>1c</sub> determination is widely used for monitoring long-term glycemic control, and it is a risk factor for complications of diabetes. The concentration of blood hemoglobin A <sub>1c</sub> depends on further factors such as half-life of hemoglobin, blood carbohydrates, blood analites, methods of determination and calibration. Committees were established under the auspices of the American Association of Clinical Chemistry, American Diabetes Association, International Federation of Clinical Chemistry (IFCC) to standardize HbA <sub>1c</sub> assays (DCCT: Diabetes Control and Complications Trial, NGSP: National Glycohemoglobin Standardization Program, IFCC reference method for measurement of HbA <sub>1c</sub> ). The NGSP recommends to report HbA <sub>1c</sub> result in % (g HbA <sub>1c</sub> /g hemoglobin) while IFCC suggests mmol HbA <sub>1c</sub> /mol hemoglobin A. Reports are presenting mathematical relationship between HbA <sub>1c</sub> and average glucose concentration in blood, however, the clinical usefulness of estimating average serum glucose from HbA <sub>1c</sub> level is under discussion.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 17 Aug 2018 07:46
Last Modified: 17 Aug 2018 07:46
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/77216

Actions (login required)

Edit Item Edit Item