REAL

A magyarországi anyatejminták jódtartalma – Reprezentatív felmérés 2006 = Iodine content of mother’s milk – Hungarian representative survey, 2006

Griff, Tamás and Czakó, Klára and Lugasi, Andrea and Martos, Éva (2009) A magyarországi anyatejminták jódtartalma – Reprezentatív felmérés 2006 = Iodine content of mother’s milk – Hungarian representative survey, 2006. Orvosi Hetilap, 150 (30). pp. 1407-1411. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2009.28672.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 July 2029.

Download (122kB)

Abstract

Magyarországon, néhány kisebb körzetet kivéve, a talaj és az ivóvíz jódtartalma alacsony, így a hazánkban termelt zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonafélékkel és az ivóvízzel az emberi szervezetbe jutó jód mennyisége nem éri el a nemzetközi szervezetek által ajánlott értéket. A magzat és az anyatejjel táplált csecsemő megfelelő jódellátásához különösen fontos a megfelelő jódbevitel a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Célkitűzés : A vizsgálat célja, hogy országos szinten felmérjük az anyatejek jódtartalmát és szükség esetén ajánlásokat tehessünk a terhesség és a szoptatás idején a jódpótlás mértékére. Módszer: Országos mintavételt követően 72 anyatejminta jódtartalmát vizsgáltuk induktív csatolású plazma-tömegspektrométerrel (ICP-MS). Eredmények: A csecsemők 42%-a nem jut hozzá a jelenleg nemzetközileg ajánlott 110 μg jód/nap mennyiséghez élete első szakaszában, ami jelentősen befolyásolhatja a testi és szellemi fejlődésüket. Következtetés: Az eredmények ismeretében a terhes és szoptató nők számára jódtartalmú étrend-kiegészítő készítmények vagy magas jódtartalmú élelmiszerek fogyasztása ajánlott. | In Hungary, except for some small area, iodine content of soil, cultivated crops and potable water is low; therefore the iodine intake of Hungarian population is lower than the amount recommended by international organizations. The high iodine intake for pregnant and nursing women is important to ensure the appropriate iodine intake of fetus and nursing babies, as well. Aim: The objective of the study was to get a comprehensive picture of iodine content of mother’s milk and to make recommendation for the level of iodine supplementation for pregnant and nursing women. Methods: Following a country-wide sampling, iodine content of 72 human milk samples were analyzed by inductively coupled plasma-mass spectrometry. Results: Iodine intake in 42 percent of babies is lower than the recommended amount which could remarkably influence the physical and mental development of infants. Conclusions: Iodine supplementation and consumption of food with high iodine content is highly recommended during pregnancy and nursing.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 14 Aug 2018 14:27
Last Modified: 14 Aug 2018 14:27
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/77282

Actions (login required)

Edit Item Edit Item