Fehér, János and Kovács, Illés and Balacco-Gabrieli, Corrado (2011) Csukamájolaj : Egy természetes D-vitamin az egészség megőrzésére = Cod liver oil : A natural Vitamin D for preserving health. Orvosi Hetilap, 152 (9). pp. 323-330. ISSN 0030-6002
|
Text
oh.2011.29047.pdf Download (208kB) | Preview |
Abstract
Általános tapasztalatok szerint az iparosodott országok lakosságának döntő többsége krónikus D-vitamin-hiányban szenved a megváltozott életmódi sajátosságok miatt. Újabb kutatások szerint a csontanyagcserére kifejtett hatása mellett a D-vitamin meghatározó szerepet játszik számos alapvető sejtfunkcióban is, mint az osztódás, differenciálódás és anyagcsere. Ezzel magyarázható, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szint növeli számos, egymástól jelentősen különböző betegség kockázatát – többek között a fertőzéses, autoimmun, neurodegeneratív és cardiovascularis betegségekét –, valamint a diabetes, az osteoporosis és a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét. Klinikai tapasztalatok szerint megfelelő D-vitamin bevitelével jelentősen csökkenthető ezeknek a betegségeknek a kockázata, illetve kimenetele. Becslések szerint általános alkalmazás esetén ez körülbelül 10% megtakarítást eredményezne az egészségügyi kiadásokban. A tartósan nagy adag D-vitamin helyett azonban a nemkívánatos mellékhatások elkerülésére ajánlatosabb a szinergetikus hatású A-vitaminnal és az ómega-3 telítetlen zsírsavakkal kombinált alacsonyabb dózisú D-vitamin alkalmazása, mint a csukamájolaj. Orv. Hetil., 2011, 152, 323–330. | Vitamin D deficiency is pandemic in industrialized countries due to life-style changes. Recent studies suggest that besides bone-metabolism, vitamin D plays a central role in basic cell function like multiplication, differentiation and metabolism. This may explain that low vitamin D levels represent a risk factor for several apparently different diseases such as infective, autoimmune, neurodegenerative and cardiovascular diseases, as well as diabetes, osteoporosis and cancer. Accumulating evidences suggest that an adequate intake of vitamin D may significantly decrease prevalence and clinical outcome of these diseases. Estimated reduction of the economic burden might reach about 10 percent through normalizing vitamin D levels for these diseases. However, high doses of vitamin D monotherapy needs precaution for potential adverse effects and it should be substituted with the recommended doses of vitamin D in combination with synergistic vitamin A and omega 3 fatty acids, such as cod liver oil. Orv. Hetil., 2011, 152, 323–330.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Együttműködési megállapodás alapján archiválva |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Violetta Baliga |
Date Deposited: | 15 Jun 2018 11:42 |
Last Modified: | 08 Jun 2020 14:03 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/77582 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |