REAL

Fontos magyarországi fafajok savasságának vizsgálata = Studying of the acidity of important hungarian woods

Rétfalvi, Tamás and Hofmann, Tamás and Visiné Rajczi, Eszter (2007) Fontos magyarországi fafajok savasságának vizsgálata = Studying of the acidity of important hungarian woods. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
42764_ZJ1.pdf

Download (163kB)

Abstract

A faanyag savassága az élő és a holt faszövet tulajdonságait és felhasználhatóságát befolyásoló fontos kémiai paraméter. A kutatás során vizsgáltuk az akác, a bükk és a kocsánytalan tölgy savasságát a vegetációs időszakban és a döntést követően a száradás során. A vizsgált fafajok esetében a geszt savtartalma nagyobb mint a szíjácsé. Az összes és a szabad savtartalom a kocsánytalan tölgy esetében a legnagyobb, ezt követi az akác, majd a bükk. Az élő fában a téli nyugalmi időszak alatt mérhető a legnagyobb savtartalom, a frissen feldolgozott faanyagban a száradás során egy kezdeti növekedést követően a mérhető savtartalom csökken. Az általunk alkalmazott potenciometrikus végpontmeghatározással az összes- és a szabad savtartalmak mellett az akác és a kocsánytalan tölgy esetében a fenolkarbonsav tartalom is gyorsan és egyszerűen mérhető. Megállapítottuk, hogy a faanyag vizes extraktumának pH-értéke csak kellő körültekintéssel alkalmas a savasság jellemzésére. | The acidity of wood is an important chemical parameter which influences the numerous properties of the tree and wood tissues. The acidity of the black locust (Robinia pseudoacacia L.), beech (Fagus sylvatica L.) and sessile oak (Quercus petraea) were studied during the growing season and drying period after cutting. The acid contents of the heartwood were higher compare the sapwood. The total and free acid content were the highest in the sessile oak, lower the black locust and lower still in the beech. The highest acid content was measured during the winter period. After cutting the acid content increased for a while then decreased. The applied potentiometric titration method developed us is suitable for fast and simple determination of the total and free acid content, as well as the phenolic carbon acid content. Consequently the pH value of the aqueous extract of the wood is not a suitable enough parameter to cerify the acidity of wood.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Erdészet
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SD Forestry / erdőgazdaság
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 21:26
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/783

Actions (login required)

Edit Item Edit Item