Szalma, István (2016) Higiéniai vizsgálatok a Gyulai Húskombinátban a 2006-os évben. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 12 (1). pp. 20-31. ISSN 1786-8440
|
Text
AWETH2016020031_ePaper003_DOI.pdf Download (532kB) | Preview |
Abstract
Munkám során a kiválasztott üzemben először higiéniai felmérő vizsgálatokat végeztünk, majd napi rendszerességgel, munka közben, hosszabb időtartományban, azonos helyekről vettünk mintát, hogy meghatározzuk az adott üzemben uralkodó higiéniai viszonyokat, és szükség esetén javaslatot tettünk a fejlesztést, javítást segítő feladatokra. Vizsgáltuk a Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli és Escherichia coli O157 mikrobák jelenlétét. Hőkezelt, szeletelt, vákuumcsomagolt késztermékek és rúdáruk mikrobiológiai vizsgálatát végeztük folyamatosan. Listeria és más patogének kimutatásával bővítve. A mintákat a feldolgozó üzem különböző pontjairól, késztermékekből, valamint a dolgozók eszközeiről és a kézfelületekről vettük, míg a vágóüzemből származó minták a hasított sertés és marhatestekről származó izomszövetminták voltak. Salmonella jelenlétére, tupfer és húsmintát vizsgáltunk, és több esetben mutattunk ki Salmonella-t, az egyik üzemben vett tupfer mintából, illetve vásárolt húsokból. A vizsgált szövetminták Salmonella-negatívak voltak
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RA Public aspects of medicine / orvostudomány társadalmi szerepe > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine / közegészségügy, higiénia, betegség-megelőzés S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
Depositing User: | Dr Ferenc Pajor |
Date Deposited: | 03 May 2018 10:07 |
Last Modified: | 10 May 2018 12:04 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/79510 |
Actions (login required)
Edit Item |