REAL

Mikroalgák mint természetes hatóanyagforrások = Microalgae as the source of natural products

Vasas, Gábor (2018) Mikroalgák mint természetes hatóanyagforrások = Microalgae as the source of natural products. Orvosi Hetilap, 159 (18). pp. 703-708. ISSN 0030-6002

[img]
Preview
Text
650.2018.30956.pdf

Download (210kB) | Preview

Abstract

Absztrakt: A gyógyászatban felhasznált, valamint táplálékkiegészítőként alkalmazott növényi eredetű készítményeknek, gyógyszereknek manapság még több mint a 90%-a a magasabb rendű hajtásos növényekből származik, ugyanakkor egymástól független körülmények miatt is egyre nagyobb figyelem irányul a különböző alacsonyabb szerveződésű, fotoszintetizáló algaszervezetek ilyen irányú alkalmazására. Az elmúlt 50 évben a szerkezetazonosító módszerek fejlődésével, az alga-tömegprodukciók, valamint a mesterséges alga termesztését (tenyésztését) lehetővé tévő technológiák előretörésével számos szénhidrát, peptid, terpenoid, alkaloid és fenoloid típusú komponens különböző biológiai aktivitással került leírásra algákból. Ezzel egyidejűleg részben tradicionális okokból, részben napjaink klinikai, preklinikai vizsgálataira alapozva néhány algafaj szárított terméke közvetlen felhasználásra kerül táplálékkiegészítőként, gyógyhatású készítményként. A továbbiakban áttekintjük az algák felhasználásának, alkalmazásának történeti hátterét, gazdasági jelentőségét, anyagcseréjük sajátosságait. A változatos metabolittermelést egyes algafajok néhány különleges hatással rendelkező molekuláinak jellemzésén keresztül mutatjuk be. A közvetlen felhasználással is bíró mikroalgák (Spirulina sp., Chlorella sp., Haematococcus sp., Dunaliella sp.) kapcsán hatóanyag-mintázatukat, ismert preklinikai és klinikai vizsgálatok eredményeit áttekintve ismertetjük azok alkalmazási területeit. Orv Hetil. 2018; 159(18): 703–708. | Abstract: More than 90% of herbal products and herbal medicines have been derived from higher plants recently, but due to independent circumstances, several photosynthetic microalgal species are in focus in this point of view. In the last 50 years, many carbohydrate-, peptide-, terpenoid-, alkaloid- and phenol-type components were described from algae because of the developing structural determination and analytical methods, algae mass production and also artificial algae technologies. At the same time, based partly on traditional causes and partly on the clinical and preclinical data of today, some dried products of algae are directly used as food supplements. Hereinafter, the historical background, economic significance and metabolic background of the mostly used microalgal species will be reviewed. The diverse metabolite production of these organisms will be demonstrated by some molecules with special bioactivity. Several preclinical and clinical studies will be described relating to the microalgal species Spirulina sp., Chlorella sp., Haematococcus sp. and Dunaliella sp. Orv Hetil. 2018; 159(18): 703–708.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 28 Jun 2018 06:28
Last Modified: 31 May 2019 23:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/80065

Actions (login required)

Edit Item Edit Item