REAL

A tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzete, főbb tendenciái

Erdős, Adél Dorottya and Szőllősi, László (2018) A tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzete, főbb tendenciái. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 14 (1). pp. 8-14. ISSN 1786-8440

[img]
Preview
Text
AWETH201801008014_doi.pdf

Download (676kB) | Preview

Abstract

A tojás a legolcsóbb állati eredetű fehérje, amely alapvető népélelmezési cikknek számít. Emellett kiváló funkcionális élelmiszer és jelentős egészségvédő, betegségmegelőző szerepe is van. A tanulmány célja a tojástermelés és -fogyasztás nemzetközi és magyarországi helyzetének, valamint főbb tendenciáinak bemutatása és értékelése. A világ tojástermelése 1990 és 2013 között közel kétszeresére, 68,3 millió tonnára növekedett, s az elkövetkezendő két évtizedre évente 2% körüli bővülés prognosztizálható. Ezzel együtt a világ éves egy főre jutó tojásfogyasztása 9,2 kg-ra emelkedett. Az EU tojástermelése 2015-ben közel 7,6 millió tonna volt, ami 2005-höz képest 3,7%-kal több, s további növekedés várható. A nemzetközi tendenciával ellentétben Magyarországon 2001-2016 között drasztikus mértékben, mintegy 30%-kal csökkent a tojóállomány és ezzel együtt a tojástermelés is. Tojásfogyasztásunk 2013-ban 214 db/fő/év volt, ami 45%-kal kevesebb, mint 1990-ben. Hazánk önellátottsági szintje jelenleg 70-75%, és ezzel együtt jelentős mennyiségű import termék van a hazai piacon, ami alapvetően versenyképességi problémákra vezethető vissza.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
Depositing User: Dr Ferenc Pajor
Date Deposited: 30 Nov 2018 09:30
Last Modified: 30 Nov 2018 09:30
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/88068

Actions (login required)

Edit Item Edit Item