REAL

A Gellért-hegyi sikló mérnökgeológiája

Török, Ákos and Kleb, Béla and Görög, Péter and Hajnal, Géza and Lorberer, Árpád and Vásárhelyi, Balázs (2007) A Gellért-hegyi sikló mérnökgeológiája. In: Mérnökgeológia-Kőzetmechanika Konferencia helye, ideje: Budapest, Magyarország, 2007.11.15. Mérnökgeológia-Kőzetmechanika Kiskönyvtár (4). Műegyetemi Kiadó, Budapest, pp. 63-74.

[img]
Preview
Text
1216557.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A Gellért-hegyre tervezett sikló és a mellette kialakítandó garázs mérnökgeológiai és hidrogeológiai viszonyait mutatja be a cikk. A terület földtani viszonyainak megismerésére 10 magfúrás, kutató aknák készültek. A sikló nyomvonal budai márgában fut, a kőzet felső zónája sárga agyagos, majd ez alatt szürke cementált mészmárga rétegek találhatók. Az eocén márga alatt fúrással feltártuk a hegy fő tömegét alkotó triász dolomitot, amelyben karsztos üregeket mutattak ki a vizsgálatok. A márga dőlése változó a fúrások alapján átlagosan 10-15°-os, de helyenként 30-40°-os meredek dőlésű rétegeket is találtunk. Tektonizáltságára jellemző, hogy réteg menti vetők, csúszólapok tagolhatják, de meredek, 60-75°-os kalcittal részben kitöltött repedéseket is találtunk. A márga felső zónája gyenge (RMR IV. oszt), mélyben fekvő cementált zónája jó (RMR II. oszt) paraméterekkel rendelkező kőzettestnek tekinthető. A 2 éves adatsorok és a vízszint mérések alapján meghatároztuk a maximális várható vízállást.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Gellért-hegy, budai márga, dolomit, karsztvíz, mérnökgeológia, kőzetmechanika
Subjects: Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TA Engineering (General). Civil engineering (General) / általános mérnöki tudományok
Depositing User: xErika xVári
Date Deposited: 28 Feb 2014 08:13
Last Modified: 28 Feb 2014 08:13
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/10548

Actions (login required)

Edit Item Edit Item