Repository of the Academy's Library

Élelmiszerek roncsolásmentes analitikai vizsgálata fototermikus módszerekkel = Non-destructive analysis of foods by photothermal methods

Dóka, Ottó and Ajtony, Zsolt and Herpai, Zoltán (2007) Élelmiszerek roncsolásmentes analitikai vizsgálata fototermikus módszerekkel = Non-destructive analysis of foods by photothermal methods. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
43528_ZJ1.pdf

Download (366Kb)

Abstract

A projekt keretében két fototermikus jelenséget kihasználó mérőberendezés megépítésére és ezek élelmiszeranalitikai alkalmazására került sor. Egyrészt, egy por alakú élelmiszeripari minták vizsgálatát lehetővé tevő fotoakusztikus (PA) berendezésre, másrészt egy ún. "optothermal window" (OW) rendszerre, amelyet kolloid minták analízisére használtunk. Eredményesen vizsgáltuk zsíros tejpor oxidációs folyamatait, lineáris kapcsolatot találtunk az oxidációt jellemző peroxidérték és a mért PA jel között. Az infravörös tartományban a PA módszer gyors víztartalom meghatározást tesz lehetővé, amit szintén tejporon demonstráltunk. Ugyancsak korrelációt találtunk köleslisztek összpolifenol tartalma és az UV tartományban mért PA jel között. Sikeresen alkalmaztuk a PA módszert élelmiszer szinezékek (sunset yellow) gyors, közvetlen kimutatására is pezsgőtablettában. Az OW módszert borok polifenol tartalmának meghatározására, szabad zsírsavak kimutatására, valamit méz víztartalmának meghatározása alkalmaztuk sikeresen. Összeségében azt lehet megállapítani, hogy a fenti vizsgálatok során minden esetben a hagyományos standard módszereknél gyorsabb, roncsolásmentes és közvetlen mérést valósítanak meg a fototermikus eljárások. | In the frame of this project two setups were built up, both operate on the basis of the photothermal effect. The equipments were used to food analysis. One of them is a photoacoustic (PA) setup offering a possibility to investigate powdered food samples. The other one is the optothermal window (OW) setup, which was applied to analyse colloidal food samples. The oxidative processes were effectively investigated in whole milk powder, linear behaviour was found between the peroxide value and the measured PA signal. The PA method offers a fast water determination in foodstuff in the infrared region, which was also demonstrated on milk powder. Linear correlation was also found between the total polyphenol content of red sorghum and the measured PA signal in the ultra-violet region. The PA method was successfully applied to the fast and direct determi-nation of sunset yellow in effervescent tablet. The OW method was successfully used to the determination of the polyphenol content of wines, free fatty acids in cooking oil and water content of honey as well. Summarizing we can say the above mentioned photothermal methods can be realized as a fast, non-destructive and direct analysis of foodstuff.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Élelmiszertudomány
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia > QD01 Analytical chemistry / analitikai kémia
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 19:39
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/1119

Actions (login required)

View Item View Item