REAL

„Elindultak szeptemberben..." : Ifjúságnevelés a kisebbségi szocialista sajtóban: A Neue Banater Zeitung és a Szabad Szó gyermek- és ifjúsági rovatai (1968–1990) = “They Started in September...” : Youth Education in the Socialist Press of Minorities: Columns for Children and Youth in the Gazettes Neue Banater Zeitung and Szabad Szó (1968–1990)

Kommer, Erika (2019) „Elindultak szeptemberben..." : Ifjúságnevelés a kisebbségi szocialista sajtóban: A Neue Banater Zeitung és a Szabad Szó gyermek- és ifjúsági rovatai (1968–1990) = “They Started in September...” : Youth Education in the Socialist Press of Minorities: Columns for Children and Youth in the Gazettes Neue Banater Zeitung and Szabad Szó (1968–1990). Sapientia Könyvek - Tudománytörténet . Scientia Kiadó, Kolozsvár. ISBN 978-606-975-026-1

[img]
Preview
Text
Elindultak szeptemberben REAL.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

A Szabad Szó temesvári napilap, a Temesvári Új Szó, illetve a Heti Új Szó elődje 1944 és 1989 között jelent meg. Sokan emlékeznek még a Család és iskola, az Oktatás-nevelés vagy a Fiatalokról fiataloknak című rovatokra, azt azonban már valószínűleg kevesebben tudják, hogy 1960 és 1989 között ezeken kívül még tizenöt különféle gyermek-, ifjúsági és diákoldal jelent meg a Szabad Szóban. A könyv, amely a szerző doktori disszertációjának szerkesztett változata, ezeket az oldalakat vizsgálja, összevetve őket a Temes megyei német nyelvű társlapnak, a Neue Banater Zeitungnak a hasonló rovataival. Ez utóbbiak között volt a Treffpunkt, amely nagy népszerűségnek örvendett nyitottsága, mássága, merészsége miatt. A vizsgált gyermek- és ifjúsági oldalakon megjelent cikkek elemzése, bemutatása nemcsak tartalmi, hanem formai elemeket is szemügyre vesz: külön fejezet foglalkozik az olvasói levéllel mint kommunikációs formával, illetve a cikkek nyelvi, stiláris jellemzőivel, különös tekintettel a bikkfanyelvre. A kötetben ugyanakkor helyet kaptak korabeli újságírókkal – Marius Koityval, Horst Samsonnal, Graur Jánossal, Józsa Ödönnel, Pongrácz P. Máriával – készített interjúk is.

Item Type: Book
Additional Information: Román nyelvű absztrakt: „Au pornit în septembrie...” : Educaţia tineretului oglindită în presa socialistă minoritară: rubrici pentru copii şi tineri ale cotidienelor Neue Banater Zeitung şi Szabad Szó (1968–1990)
Subjects: D History General and Old World / történelem > D4 Modern History / új- és legújabb kor története
L Education / oktatás > LA History of education / neveléstörténet
Depositing User: Beáta Szabó
Date Deposited: 13 Oct 2020 09:19
Last Modified: 13 Oct 2020 09:19
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/115911

Actions (login required)

Edit Item Edit Item