REAL

A priori tudás és filozófiai megismerés = A priori knowledge and philosophical thought

Forrai, Gábor and Ambrus, Gergely and Bognár, László and Demeter, Tamás and Gáspár, Csaba László and Huoranszki, Ferenc and Mezei, Balázs and Nyírő, Miklós and Schwendtner, Tibor and Szegedi, Nóra and Tőzsér, János and Veres, Ildikó (2013) A priori tudás és filozófiai megismerés = A priori knowledge and philosophical thought. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
76865_ZJ1.pdf

Download (205kB) | Preview

Abstract

A pályázat keretében (1) felállítottunk egy konvencionalista elméletet a logikai igazságról, mely feltehetően kiterjeszthető a matematikaira igazságra; (2) elemeztük az intuíció szerepét Husserl és Heidegger munkásságában, és megvilágítottuk a kettejük közötti különbségeket; (3) védelmeztük az intuíciók filozófiai felhasználását a kísérleti filozófia nyújtotta kritika ellenében; (4) bíráltuk Chalmers felfogását az elgondolhatósági érvekről, és javaslatot tettünk Yablo elképzelésének továbbfejlesztésére; (5) védelmünkbe vettük az analitikus metafizikát mint alapvetően antikantiánus és revizionista vállalkozást; (6) fenomenológiai értelmezést kínáltunk Nietzsche genealógiájára, mely szerint a genealógiai a történeti a priori fellazítására irányuló szabadság-elvű vállalkozás; (7) feltártuk, hogy a filozófia Heidegger és Gadamer nevével fémjelzett hermeneutikai fordulata miként formálta át az a priori fogalmát és változtatta meg annak jelentőségét (8); válaszoltunk az analitikus filozófiai bizonyos fenomenológiai kritikáira, és megvizsgáltunk, hogy a fenomenológia miként járulhat hozzá az analitikus elmefilozófiához. Eredményeink azt sugallják, hogy az a felfogás, mely a filozófia és a tudomány elhatárolását az a priori és az empirikus megkülönböztetése révén szándékozik megtenni, nem különösképpen gyümölcsöző. | Within the framework of the project we (1) put forward a conventionalist account of logical truth, which can be possibly extended to mathematical truth; (2) explored the role of intuition in Husserl’s and Heidegger’s philosophy and highlighted how their accounts differ; (3) defended the use of intuitive judgments in philosophy against the criticism offered by experimental philosophy; (4) took issue with the Chalmers’s account of conceivability arguments and offered a new account which is an elaboration of Yablo’s approach; (5) described and defended the project of contemporary analytic metaphysics as a fundamentally anti-Kantian and revisionary enterprise; (6) offered a phenomenological interpretation of Nietzsche’s genealogy as an attempt at loosening the hold historical a priori has over us; (7) analyzed how the concept and the significance of the a priori has been transformed as a result of the hermeneutic turn in philosophy advocated by Heidegger and Gadamer; (8) defended analytic philosophy against some criticism by phenomenologists and explored the ways in which phenomenology may contribute to analytic philosophy of mind. Our results suggest the distinction between philosophy and science in terms of a priori and empirical character is not particularly revealing.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Filozófia
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > B1 Philosophy (General) / filozófia általában
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:17
Last Modified: 22 Aug 2014 10:49
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12486

Actions (login required)

Edit Item Edit Item