REAL

A hiány mint nyelvi jel a dialógusok jelentésében.

Boronkai, Dóra (2006) A hiány mint nyelvi jel a dialógusok jelentésében. In: Társadalom és jelek. Társadalomkutatók a szemiotikai perspektívákról., 2005.10.29-2005.10.30, Eger.

[img]
Preview
Text
1295542.pdf

Download (167kB) | Preview

Abstract

Az előadás a spontán élőnyelvi és a tervezett drámai dialógusok hiányalakzataival, a közöttük lévő szövegtipológiai hasonlóságok és különbségek kognitív szempontú feltárásával, a hiány szemiotikai szerepével foglalkozik. A spontán párbeszédek nyitó és záró szekvenciáit a beszélő és a hallgató mint két különböző szubjektum állandóan fölcserélt szerepei alakítják, így a deiktikus centrum elemeinek folyamatos változása meghatározza a dialógus szemantikai és szintaktikai jellemzőit. A drámai dialógusok ezzel szemben ugyanazon szubjektum két különbözõ megnyilatkozásaként teremtik meg a szövegvilágot, ezért a párbeszéd intraszubjektív módon, egyező kognitív sémákat és intenciókat felhasználva bontakozik ki. Mindkét beszédmód alapja a dialogikus nyelvhasználat, építőelemei pedig a replikákból szerveződő egységnyi dialógusok. A spontán és a drámai párbeszéd között több lényegi eltérés tapasztalható, azonban mindkét szövegtípus közös jellemzője a hiány mint szövegszervező erő gyakori alkalmazása. Az előadás célja a kontextuális és szituatív ellipszis fajtáinak és beszerkesztési stratégiáinak, valamint az elhallgatás funkcióinak számba vétele, és kitér a kötőszó nélküli építkezés és a pragmatikai inferencia dialogikus alkalmazására is. Az explicit és implicit tartalmak összefüggéseinek kutatása során feltárhatók azok a szövegalkotási műveletek, melyek hozzájárulnak a párbeszéd mint különböző szövegek függvényében álló, többizotópiájú szöveg megteremtéséhez. Az így létrehozott struktúra egységét a szövegek közötti nyílt vagy rejtett utalások által teremtett kapcsolat, az intertextuális kohézió biztosítja.

Item Type: Conference or Workshop Item (Other)
Additional Information: MTMT: 1295542 In.: Balázs Géza – H Varga Gyula (szerk.): Társadalom és jelek. Társadalomkutatók a szemiotikai perspektívákról.. Eger: EKF Líceum Kiadó, 2006. Konferencia helye, ideje: Eger, Magyarország, 2005.10.29.-2005.10.30.
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 09 Jul 2014 12:29
Last Modified: 09 Jul 2014 12:29
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/13633

Actions (login required)

Edit Item Edit Item