REAL

Peptid markerek a fehérje allergia előrejelzésében = Peptide markers to predict food allergy

Szamos, Jeno and Horváthné Szanics, Eniko and Janáky, Tamás and Polgár, Marianne and Tömösköziné dr. Farkas, Rita (2008) Peptid markerek a fehérje allergia előrejelzésében = Peptide markers to predict food allergy. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
46988_ZJ1.pdf

Download (173Kb)

Abstract

Az allergiás esetek száma világszerte növekszik és gyakran járványszerű méreteket is ölt. Az élelmiszerek közül a legtöbb megbetegedést a tojás, mogyoró, tej, diófélék, hal, kagyló és rák, búza és szója fogyasztása okozza érzékeny egyénekben. A pályázat keretében a búzafehérjék vizsgálatára proteomikai módszereket alkalmaztunk, ami a kétdimenziós elektroforézissel történő elválasztásból, a víz- és sóoldható fehérjék immun reaktivitásának detektálásából, és tömegspektroszkópiai - LC/MS és adatbázis alkalmazása - azonosításból állt. A búza víz- és sóoldható fehérjéi között összesen 13 allergén fehérjét - alfa-amiláz inhibitort, alfa-amiláz inhibitor prekurzort, 27 K fehérjét és egyéb fehérjét - azonosítottunk a 30 kDa-nál kisebb molekulatömegű tartományban. Az allergének epitopjainak megismerésén kívül fontos feladat különböző élelmiszerekből való detektálásuk. A pékasztmának nevezett betegségben szerepet játszó alfa-amiláz inhibitor család allergén fehérjéinek elválasztásához anioncserélő kromatográfiát, illetve szervetlen adszorbenst alkalmaztunk és a nagy alfa-amiláz inhibitor aktivitású frakciókat gyűjtöttük. Az inhibitorokban gazdag frakció gyors és egyszerű előállítása lehetővé teszi az allergén búzafehérjékből LC/MS eljárással kapott peptidtérkép alapján peptid markerek kiválasztását és ezek mérésével a búza allergének detektálását élelmiszerekben. | The number of allergic occurrence increases worldwide and often reaches epidemic proportions. Eggs, peanuts, milk, tree nuts, fish, shellfish, wheat and soy are sources of allergenic food proteins, the consumption of which leads to malfunctioning of the immune system in sensitive individuals. Within the framework of the application we applied proteomic approach, namely two-dimensional electrophoresis, immunoblotting, LC-MS/MS and databank accession, to identification of allergenic albumins/globulins of wheat. Of water- and salt soluble proteins of wheat, 13 have been identified - alfa-amylase inhibitors, alfa-amylase inhibitor precursors, 27 K protein, and others ? in the range of less than 30 kDa molecular mass. In addition to the explanation of the epitop structure, detection of allergens in various foodstuffs is a task of primary importance, too. To separate allergenic proteins of alfa-amylase inhibitor family, that cause bakers asthma, we used anion exchange chromatography as well as inorganic adsorbent, and fractions of high inhibitor activity were collected. A simple and quick preparation of inhibitor rich protein fraction makes it feasible to choose peptid markers on the basis of peptid mass mapping obtained by LC-MS/MS and accession to databank supply, by use of which detection of wheat allergens in food products is possible.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Élelmiszertudomány, proteomikai módszer
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia > QD01 Analytical chemistry / analitikai kémia
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 16:56
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/1652

Actions (login required)

View Item View Item