REAL

A tányérmaradék csökkentési lehetőségeinek vizsgálata a büféreggeliztetés példáján

Nemes, Petra and Karakasné Morvay, Klára (2023) A tányérmaradék csökkentési lehetőségeinek vizsgálata a büféreggeliztetés példáján. TURIZMUS BULLETIN, 23 (4). pp. 15-23. ISSN 1416-9967

[img]
Preview
Text
TurizmusBulletin2023-04II.NemesPetraKarakasneMorvayKlara.pdf

Download (912kB) | Preview

Abstract

Az élelmiszer-pazarlás mára globális problémává nőtte ki magát, és nagy kihívást jelent a vendéglátóiparban. Jelen cikk ennek egy kis részét vizsgálja, a tányérmaradék (plate waste, azaz az étkezés után a vendégek tányérján maradó étel) keletkezésének okait és csökkentési lehetőségeit. Az esettanulmány egy négycsillagos szálloda büfé rendszerű reggeliztetésére épül, és több kutatási módszert alkalmaz, melyeknek jelen tanulmányban csak egy része kerül bemutatásra. A vizsgálat összefüggéseket keres a vendégek neme, elégedettsége és a tányérmaradék mértéke között. A vendégek befolyásolására kihelyezett tájékoztatók hatását szintén vizsgáltuk. A kutatás újfent bizonyította a figyelemfelkeltés pozitív hatását. Néhány jó gyakorlat és a szerzők javaslatai más szállodák esetében is alkalmazhatóak.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: élelmiszer-pazarlás, tányérmaradék, szállodai F&B, büféreggeli
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában > G154.9-155.8 Tourism / turizmus
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 07 Dec 2023 09:57
Last Modified: 07 Dec 2023 09:57
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/181994

Actions (login required)

Edit Item Edit Item