Fülöp, Kristóf György and Gucsi, László (2023) A fazék, mint főzőedény. A főzés használati nyomainak vizsgálata a kísérleti régészet eszközeivel. MAGYAR RÉGÉSZET, 12 (4). pp. 50-61. ISSN 2416-0288
|
Text
3580.pdf Download (8MB) | Preview |
Abstract
A kerámiaedények egyszerű formai leírásán túl az elemzések egyre általánosabb elemévé válik a tárgyak funkcionális szempontú vizsgálata és értelmezése. Ehhez azonban fontos, hogy a hazai kutatásban mélyen gyökerező megnevezések és formai asszociációk jelentette funkcionális kategorizálást újabb és újabb módszerekkel vizsgáljuk és szükség esetén az egyes kategóriákat finomítsuk vagy akár újraértelmezzük. Cikkünkben a fazék, mint főzőedény általános kérdéskörét vesszük górcső alá. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a formai jellemzők mellett a kérdésbe bevonható további szempontokra, különös tekintettel a használati nyomok vizsgálatára. A cikkben egy 2022-ben végzett kísérleti főzéssorozat általános módszertani tárgyalása mellett a kísérlet során tesztelt különféle technikák közül a nyíltszíni főzés egyik formája kerül részletes bemutatásra. A kísérleti régészet eszközeivel az edények főzés közbeni átalakulását vizsgáljuk, arra a kérdésre keresve a választ, hogy a tűz milyen jellegzetes, főzésre utaló nyomokat hagy a fazekakon.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | kísérleti régészet, használati nyom elemzés, kísérleti főzés, főzésnyomok, kerámiatipológia |
Subjects: | C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CC Archaeology / régészet |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 14 Mar 2024 08:37 |
Last Modified: | 14 Mar 2024 08:37 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/190382 |
Actions (login required)
Edit Item |