REAL

Klímaálló földhasználat – a vidékpolitika szerepe a fenntartható tájhasználati módok kialakításában

Duray, Balázs (2014) Klímaálló földhasználat – a vidékpolitika szerepe a fenntartható tájhasználati módok kialakításában. In: Polarizáció - függőség - krízis: Eltérő térbeli válaszok, 2013. november, Békéscsaba.

[img]
Preview
Text
duray_klimaallo_2014.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (347kB) | Preview

Abstract

Magyarországon a mezőgazdaságot érintő legfontosabb folyamatok a talajvízszint-süllyedés és kiszáradás, valamint a tájhasználat-változásokból adódó jelenségek. Az aszály a nemzetgazdaság összes ágazatát súlyosan érinti, ezért a víz-kormányzás jelentősége fel fog értékelődni. A száraz időszakban a vízpótlásról kell gondoskodni és hatékony, víztakarékos öntözőrendszerek kialakítását kell szorgalmazni, az árhullámok idején pedig – a későbbi felhasználás végett– a nagyvizek visszatartása lesz célszerű. A mezőgazdaság klímavédelmi célú átalakítási folyamatában különös szerepet kap a talajkímélő gazdálkodási módok kialakítása, a víztakarékos művelési módok alkalmazása, az állattartás és - tenyésztés technológiai fejlesztése, a változó feltételeknek leginkább megfelelő fajták termesztése és tenyésztése, továbbá termelési eljárásmód kifejlesztése az éghajlatváltozás relatív előnyeinek kihasználására, az információs és biztosítási háttérrendszer kifejlesztése és az inváziós növény - és állatfajok terjedésének visszaszorítása. A tanulmányban a mezőgazdasági területhasználat és a klímaváltozás legfontosabb összefüggéseit tekintjük át, különös tekintettel azok tájhasználat- változásra gyakorolt hatásaira, másrészt a földhasználat megváltozásából adódó üvegházhatású gázok kibocsátás a csökkentésének vidékpolitikai lehetőségeire.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Uncontrolled Keywords: mezőgazdasági földhasználat; tájhasználat-változás; vidékpolitika; klímavédelem
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GF Human ecology. Anthropogeography / gazdasági-társadalmi földrajz > GF1 Settlement geography / településföldrajz
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TC Hydraulic engineering. Ocean engineering / vízépítés
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 15 Dec 2014 13:46
Last Modified: 15 Dec 2014 13:46
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/19417

Actions (login required)

Edit Item Edit Item