REAL

Javaslat az EU-költségvetés stabilizációs mechanizmusára

Kiss, Donát Márk and Szapáry, György (2024) Javaslat az EU-költségvetés stabilizációs mechanizmusára. HITELINTÉZETI SZEMLE, 23 (2). pp. 170-185. ISSN 1588-6883 (nyomtatott); 2416-3201 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
hsz-23-2-szc2-kiss-szapary.pdf

Download (442kB) | Preview

Abstract

Régóta foglalkoztatja a közgazdászokat és gazdaságpolitikusokat az a kérdés, hogy miként lehetne az Európai Unió költségvetését olyan funkcióval felruházni, amely sokkok esetén stabilizációs szerepet tölthetne be. Szakmai cikkünk egy olyan mechanizmusra tesz javaslatot, amely automatikus, és a munkanélküliségre alapoz, hasonlóan a nemzeti szintű automatikus stabilizátorok szerepéhez. Újszerű a javaslatban, hogy nem a munkanélküliség általános rátáját veszi figyelembe a szakirodalomban található javaslatokhoz hasonlóan, hanem a többlet-munkanélküliek számát használja fel. Így kiküszöbölhetőek az országok közötti strukturális munkanélküliségi különbségek. Egy többlet-munkanélküliségre építő rendszer esetében nem kell a nemzeti rendszerekhez hozzányúlni, hanem egy kiegészítő, top off rendszer kerülne bevezetésre. A kifizetések a nemzeti rendszereken érkező segélyeken felül áramlanak az országokba egy előre erre a célra létrehozott alapba. Az éves befizetések az alapba GDP-arányosan történnek. A befizetés többletkiadást jelentene a tagországok számára, amit közösen garantált, hosszú távú kölcsönnel lehetne finanszírozni.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HC Economic History and Conditions / gazdaság története és alapelvek > HC2 Economic policy / gazdaságpolitika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 02 Jul 2024 06:56
Last Modified: 02 Jul 2024 06:56
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/199009

Actions (login required)

Edit Item Edit Item