REAL

„A magyar pozíció teljes körű érvényesítésére nincs esély”: Magyarország európai uniós csatlakozási tárgyalásai és a német külpolitika

Hettyey, András (2017) „A magyar pozíció teljes körű érvényesítésére nincs esély”: Magyarország európai uniós csatlakozási tárgyalásai és a német külpolitika. KÜLÜGYI SZEMLE, 2018/1. ISSN 2060-4904 (In Press)

[img]
Preview
Text
ksz orbán.pdf

Download (327kB) | Preview

Abstract

Jelen írás célja, hogy végigkísérve Magyarország uniós csatlakozási tárgyalásait bemutassa a magyar és a német külpolitika ezzel kapcsolatos álláspontjait és mozgatórugóit illetve az ezekből fakadó érdekazonosságokat és érdekellentéteket. Tanulmányunk konklúziója, hogy csatlakozási folyamat során számos lényeges kérdésben komoly ellentét feszült a két ország között. Fő tézisünk szerint a csatlakozási tárgyalások során kialakuló, korábbinál több érdekkonfliktust mutató magyar-német viszony az 1998 utáni magyar és német külpolitikai célok más, új minőségéből fakad. Számos tárgyalási fejezetben (munkaerő szabad áramlása, mezőgazdaság, regionális politika) ugyanis előtérbe kerültek a kizárólagos jellegű, ún. „birtoklás-célok” (Arnold Wolfers), amelyek konkrét, materiális és monetáris kérdések körül forogtak. Noha Németország alapvetően támogatta hazánk uniós integrációját, arra nem volt hajlandó, hogy az 1998-2002 közötti csatlakozási tárgyalásokon lemondjon saját birtoklás-céljainak az érvényesítéséről.

Item Type: Article
Subjects: J Political Science / politológia > JZ International relations / nemzetközi kapcsolatok, világpolitika
Depositing User: dr. Hettyey András
Date Deposited: 29 Sep 2017 09:17
Last Modified: 29 Sep 2017 09:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/64338

Actions (login required)

Edit Item Edit Item