REAL

A birtokviszonyok, gazdálkodási viszonyok - beleértve a mezőgazdasági kiegészítő tevékenységeket - alakulása és várható tendenciái Magyarországon = Land tenure, farming - including the non agricultural farm activities - in Hungary

Burgerné Gimes, Anna and Kovács, Csaba and Szép, Katalin (2007) A birtokviszonyok, gazdálkodási viszonyok - beleértve a mezőgazdasági kiegészítő tevékenységeket - alakulása és várható tendenciái Magyarországon = Land tenure, farming - including the non agricultural farm activities - in Hungary. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
42598_ZJ1.pdf

Download (1MB)

Abstract

A kutatás alapja a birtokokon végzett felmérés volt. 2003 végén és 2004 elején Dél-Alföld és Nyugat- Magyarország 3-3 megyéjének 613 egyéni gazdaságában végeztünk kérdőíves kikérdezéses felmérést. Az eredményességi adatokból úgy tűnik, hogy az 1998-s és 2003-s felmérésünk között romlott a mezőgazdaság helyzete. A nagyobb területtel rendelkezők, az 50 év alattiak és az általános iskolánál magasabb iskolai végzettségűek általában jobb eredményeket értek el, mint a kis területen gazdálkodók, az idősebbek és kevésbé képzettek. A növénytermelés és a gabonatermelés dominanciája, különösen a nagyobb gazdaságokban, külterjes gazdálkodásra utal. A nagyarányú gabonatermelés időről-időre túltermeléshez vezet. A támogatási rendszer ezt erősíti. A dél-alföldi és a nyugat-dunántúli régió összehasonlítása arra enged következtetni, hogy a Dél-Alföldön nagyobb jelentőségű a mezőgazdasági termelés, többen foglalkoznak mezőgazdasággal, több a főfoglalkozású és a dolgozó családtag a kisebb egyéb munkalehetőségnek megfelelően, többet áldoznak a mezőgazdasági termelésre, nagyobb arányú a fóliás termelés, több állatot tartanak, viszont a Nyugat Dunántúlon erősebb a gazdálkodók kereskedelmi szelleme, többen kötnek kereskedelmi szerződést, több hitelhez és támogatáshoz jutnak a gazdálkodók és nyereségesebben gazdálkodnak. A hatékonyság és jövedelmezőség regressziós elemzéssel történt vizsgálata és a klaszterelemzés alátámasztotta a kereszttáblák alapján végzett leíró elemzéseket. | In 2003 a research study looked at the position of smallholders. When comparing the Southern Lowlands with western Transdanubia, it can be said that agricultural production is greater in the former region and more people are involved in agriculture. However, it seems that in western Transdanubia the spirit of enterprise is stronger than in the Southern Lowlands: more farmers enter into contractual agreements, more farmers make use of credits and subsidies, and the farms operate with greater profitability. The regression analyses with respect to efficiency and profitability and the cluster analyses supported the assessments of the descriptive analyses. The regression analyses with respect to efficiency and profitability and the cluster analyses supported the assessments of the descriptive analyses. Research has dealt also with the history of ideological aspects of land ownership.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Agrárközgazdaságtan
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 21:51
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/692

Actions (login required)

Edit Item Edit Item